Lietuvos lazerių gamintojai nominuoti Europos „Regionų žvaigždžių“ apdovanojimams  (4)

Lietuvos lazerių gamintojai sulaukė garbingo Europos Komisijos įvertinimo. Keturios lazerinių technologijų bendrovės „Ekspla“, „Šviesos konversija“, „Optida“ ir „Standa“ už sėkmingai įgyvendintą taikomųjų mokslinių tyrimų projektą buvo nominuotos Europos Sąjungos „Regionų žvaigždžių“ apdovanojimams. Jais siekiama pagerbti sėkmingiausius Europos Sąjungos finansuotus projektus, kurie pasižymėjo geriausia praktika ir inovacijomis regionų plėtros politikoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp 25 Europos Komisijos atrinktų nominantų Lietuvos atstovai yra vieninteliai iš Baltijos šalių. Po vieną projektą taip pat nominuota iš Lenkijos, Čekijos ir Slovėnijos. Lietuvos bendrovės nominuotos už 2005–2007 m. įgyvendintą projektą „Lazeriai mikroapdirbimui ir diagnostikai“ (LAMADA). Šiame projekte jos suvienijo pastangas siekdamos sukurti naujo tipo, industriniam taikymui tinkančius lazerinio spinduliavimo šaltinius.

„Bendromis jėgomis įgyvendintas projektas suteikė naują stiprų impulsą tarptautinei plėtrai. Atlikus mokslinius tyrimus, buvo sukurti naujo tipo trumpų impulsų lazeriai, skirti industrinei puslaidininkių pramonei bei saulės baterijų gamybai. Jau 2008 m. JAV ir Vokietijos gamintojams buvo parduota šio tipo lazerių už kelis milijonus litų”, – teigė UAB „Ekspla“ generalinis direktorius Kęstutis Jasiūnas.

Pasak UAB „Šviesos konversija“ direktoriaus dr. Algirdo Juozapavičiaus, sukurtos naujos technologijos leido Lietuvos lazerių gamintojams įeiti į industrinę Azijos mikroelektronikos rinką. „Šviesos konversija“ jau gavo užsakymą už 11,8 mln. litų pagaminti įrangos Japonijos rinkai. Remdamasi LAMADA projekte įgytomis žiniomis ir patirtimi, bendrovė pradėjo vykdyti naują projektą, skirtą lazerių pritaikymui oftalmologinei chirurgijai.

Dalyvaudama LAMADA projekte UAB „Standa“ sukūrė mikropozicionavimo įrenginį, reikalingą didelės galios lazeriams gaminti. Šis produktas taip pat sėkmingai parduodamas pasaulinėse rinkose. UAB „Optida“, gaminanti optinius elementus lazeriams ir per projektą atlikusi eksperimentus su kuriamomis technologijomis, sukauptas žinias taiko naujuose tyrimuose.

LAMADA projektas dar jį įgyvendinant sulaukė aukštų šalies ekspertų įvertinimų: 2006 m. „Eksplai“, o 2008 m. „Šviesos konversijai“ įteikti Inovatyvios Lietuvos įmonės apdovanojimai. Be to, „Šviesos konversijos“ sukurta lazerinė sistema „PHAROS“ 2006 m. įvertinta Inovatyvaus produkto prizu, o 2007 m. šis prizas skirtas „Eksplai“ už pikosekundinį lazerį „PL10100“.

Bendra LAMADA projekto vertė siekė 5,7 mln. litų, iš jų 3,8 mln. Lt sudarė Europos regioninės plėtros fondo ir 1,9 mln. Lt – projekto vykdytojų lėšos.

„Regionų žvaigždės“ laureatus Europos komisarė Danuta Hubner paskelbs vasario 16–17 d. Briuselyje. Apdovanojimams nominuoti ir tokie projektai kaip Adlershof mokslo parko Berlyne, Potsdamo mokslo centro, švaros technologijų klasterio Lahtyje (Suomija) kūrimas bei vystymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)