Berniukai su keistais vardais labiau linkę į nusikalstamumą  (13)

Tyrėjų teigimu, kuo keistesnis berniuko vardas, tuo didesnė tikimybė, kad paauglystėje jis padarys nusikaltimą, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šipensburgo universiteto Pensilvanijoje mokslininkai nutarė išsiaiškinti, koks „ryšys tarp pirmojo vardo ir paauglių nusikalstamumo“. Davidas Kalistas ir Danielis Lee palygino vienos JAV valstijos teisingumo pažeidėjo vardus su visų amerikiečių vardais.

Pagal vardo populiarumą ir pagal tai, kiek jis susijęs su nusikalstamu elgesiu, jie nustatė vardo populiarumo indeksą (VPI). Taigi vardo Michaelas VPI yra 100, o Davido – 50.

Tokių vardų, kaip Alecas, Ernestas, Ivanas, Kareemas ir Malkolmas VPI buvo 1.

Be to, mokslininkai išsiaiškino, kad tarp nusikaltėlių buvo populiaresni kiti vardai nei tarp kitų žmonių.

Tyrimas parodė, kad nepaisant rasės, paaugliai su retesniais vardais buvo labiau linkę įsitraukti į nusikalstamą veiklą.

Tyrime, pavadintame „Vardai ir nusikalstamumas: Ar nepopuliarūs vardai pranašauja bėdą?“ rašoma, kad ne patys vardai yra nusikalstamų tendencijų priežastis. Polinkį į nusikalstamą elgesį greičiausiai skatina kiti faktoriai, tokie kaip skurdi vaikystė ar augimas nepilnoje šeimoje.

Tyrime taip pat rašoma, kad paaugliai su retesniais vardais gali būti labiau linkę į nusikalstamumą, nes „bendraamžiais su jais elgėsi kitaip, jiems buvo sunkiau užmegzti santykius“.

Arba paaugliai su retesniais vardais „gali maivytis, nes sąmoningai ar nesąmoningai nepakenčia savo vardo“.

Autorių manymu, „vardo ypatybių tyrimas gali būti reikšmingas, aiškinantis, kokie individai labiau linkę padaryti ar pakartoti nusikaltimą, be to, padėtų kurti nusikalstamumui keli užkertančias programas“.

Na, ir žinoma, tėvams reiktų atsakingiau rinkti vaiko vardą - tai neturi būti tik linksmas žaidimas, o pakankamai rimtai apmąstytas žingsnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: