Titane susiformavo naujas metano ežeras  (7)

Mokslininkai mano, kad metano lietūs Saturno palydove Titane suformavo naują ežerą, kuris yra keturiskart didesnis už Yellowstone nacionalinį parką, praneša „National Geographic News“. Naujojo ežero plotas – 34 tūkst. kvadratinių kilometrų. Jis sudaro dalį ežerų sistemos, išsidėsčiusios aplink pietinį Titano ašigalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vadinamuosius metano ežerus, esančius šalia abiejų Titano ašigalių, mokslininkai tiria nuo 2004 m., kai į Saturno sistemą atskriejo kosminis laivas. Jie išsiaiškino, kad dideliame ir šaltame mėnulyje lyja metano lietūs.

Mokslininkai pripažįsta, kad naujasis ežeras gali būti paprasčiausia sekli pelkė, tačiau duomenys rodo, kad jį suformavusi liūtis buvo pakankamai stipri, kad susiformuotų gilus telkinys.

„Titane siautusių audrų modeliai leidžia spėti, kad per vieną audrą iškrenta dešimtys centimetrų kritulių“, – pasakė Elizabeth Turtle, Johno Hopkinso universiteto taikomosios fizikos laboratorijos mokslininkė, kuri vakar paskelbė apie šį atradimą.

Mokslininkų grupės narys Tony DelGenio iš NASA Goddard kosminių tyrimų instituto šį atradimą pavadino „labiausiai įtikinamu iš iki šiol pateiktų įrodymų, jog Titano paviršiuje yra skysto metano.“

Nuotraukose, padarytose iš NASA erdvėlaivio „Cassini“ 2005 m., matyti didelis, ežerą primenantis telkinys, kurio ten nebuvo prieš metus.

Nuotraukose taip pat matyti, kad per metus virš tos vietovės, kurioje telkšo telkinys, susiformavo gigantiški juodi audros debesys.

„Mes matome debesis, kurie funkcionuoja panašiai kaip debesys Žemėje, taip pat mes matome potvynio požymius, panašius kaip JAV vidurio rytuose praėjusią vasarą“, – pasakė E. Turtle.

T. DelGenio pridūrė, jog „Cassini“ mokslininkai anksčiau nebuvo pastebėję naujo ežero, o tokių požymių jie ėmė ieškoti tik tuomet, kai pastebėjo, kad šioje srityje siautė smarkios liūtys. Mokslininkai labai džiaugiasi naujuoju atradimu ir tuo, ką jis atskleidžia apie Titano klimatą.

Kai „Cassini“ atvyko 2004 m., Titano pietiniame pusrutulyje buvo vasara, o šiauriniame – žiema. Audros debesys buvo priartėję prie pietinio ašigalio.

Dabar artėja pavasario lygiadienis, todėl pietiniame pusrutulyje nepastebima jokių audrų. „Tačiau vidutinėse platumose ir tropikų juostoje kartais palyja“, – pasakė T. DelGenio. „Kuo ilgiau stebime, tuo daugiau matome metų laikų, – pasakė jis. – Už kelerių metų, 2015, 2016 ar 2017 – jei išsilaikysime taip ilgai – pamatysime šiaurės vasarą.“

„Cassini“ užbaigė planuotą ketverių metų misiją 2008 m., tačiau ji buvo pratęsta iki 2010 m. Kadangi visa įranga funkcionuoja gerai, misijos vadovai tikisi gauti finansavimą tolesniam misijos pratęsimui.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: