Moterys grožį suvokia abiem smegenų pusrutuliais  (5)

Grožis yra stebėtojo smegenyse. Nuėję į bet kurį muziejų, pamatysite daug paveikslais ir skulptūromis besigrožinčių vyrų ir moterų, tačiau, pasak mokslininkų, apie tai, ką mato, jie mąsto skirtingai, rašo AP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį internetiniame „Proceedings of the National Academy of Science” leidinyje paskelbtą tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad vyrai vertina grožį dešiniuoju smegenų pusrutuliu, tuo tarpu moterys tam naudoja abu smegenų pusrutulius.

Anot mokslininkų, vyrai netgi kitaip nei moterys aiškina grožį. “Grožis yra stebėtojo akyje”,- teigė romanų rašytoja Margareta Wolfe Hungerford. “Daiktų grožis egzistuoja tiktai prote, kuris juos apmąsto”, - sakė eseistas Davidas Humas.

„Gerai žinoma, kad pažinimo metu moterų ir vyrų smegenys veikia skirtingai“, - pasakojo Ispanijoje Palma de Mallorca įsikūrusio Baleares universiteto mokslininkas Camilas J. Cela-Conde.

„Vis dėlto, kodėl tokie skirtumai egzistuoja, vertinant grožį?”, - klausė mokslininkas.

Atsakymas į šį klausimą yra paprastas. Kaip teigia C. Cela-Conde, pasirodo, kad moterys, kai mąsto apie regimą objektą, susieją jį su kalba, tuo tarpu vyrai - susikoncentruoja ties erdviniais objekto aspektais.

Vis dėlto, anot mokslininko, tai nepaaiškina, kodėl ir kaip išsivystė žmogaus gebėjimas įvertinti grožį.

„Skirtumai, kuriuos mes aptikome, gali būti susiję su skirtingais socialiniais vaidmenimis, kuriuos hipotetiškai evoliucijos metu atliko moterys ir vyrai”, - teigė mokslininkas.

Tyrimo metu mokslininkai paprašė 10 vyrų ir 10 moterų, kuriems buvo rodomi kraštovaizdžio ir miesto vaizdų paveikslai bei nuotraukos, įvertinti kiekvieną vaizdą, kaip „gražų” ar „negražų”. Tuo metu mokslininkai stebėjo moterų ir vyrų smegenyse elektros impulsų sukuriamus magnetinius laukus.

Pirmas 300 milisekundžių moterų ir vyrų smegenų veikla buvo vienoda, bet nuo 300 iki 700 milisekundžių smegenų veikla buvo aktyvesnė, kai buvo mąstoma apie vaizdus, kuriuos dalyvis įvertino kaip gražius, nei tuomet, kai buvo mąstoma apie negražius vaizdus.

Mąstant apie gražius vaizdus, aktyviausia abiejų lyčių atstovų smegenų dalis buvo parietalinė skiltis, kuri susijusi su vaizdo suvokimu, orientavimusi erdvėje ir informacijos apdorojimu, bet vyrų atveju aktyvesnis buvo dešinysis smegenų pusrutulis, tuo tarpu moterų abu smegenų pusrutuliai buvo vienodai aktyvūs.

C. Cela-Code teigia, kad, nors skirtingų žmonių suvokimas, kas yra gražu, skiriasi, tyrimo metu nepastebėta akivaizdžių su lytimi susijusių grožio suvokimo skirtumų. „Bet kuriam žmogui gali būti gražus kraštovaizdis, pastatas ar paveikslas, kuris kitiems žmonėms atrodys baisus, bet šie skirtumai nėra susiję su lytimi. Galbūt jie susiję su kitais kintamaisiais, tokiais kaip amžius ir išsilavinimas”, - svarstė mokslininkas.

„Įdomu tai, kad, naudojant skirtingas nervų sistemas, galutinis rezultatas tarp moterų ir vyrų yra panašus”,- teigė C. Cela-Conde.

„Žmogaus prigimtis yra sudėtinga ir ją sunku ištirti bei suprasti. Nepaisant to, po truputį su mokslinių priemonių pagalba mes pradedama vis daugiau sužinoti apie kai kuriuos labai svarbius mūsų prigimties aspektus”, - pridūrė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: