Nerimą kelia orbitoje klaidžiojantis JAV palydovas  (5)

Po precedento neturinčio JAV ryšių palydovo susidūrimo su nebeveikiančiu Rusijos kariniu palydovu rimtą specialistų susirūpinimą kelia kitas potencialus kosminės avarijos kaltininkas – nebeveikiantis slaptas JAV Gynybos departamento palydovas DSP-23, praneša „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į orbitą 2007 m. lapkritį iškeltas DSP-F23 jau po metų nustojo funkcionavęs. Dar blogiau buvo tai, kad prieš tai nespėta jo nukreipti į kitą, vadinamąją „laidojimo“ orbitą, kuria skriedamas jis nekeltų pavojaus kitiems palydovams, rašo „Space.com“.

Šis geosinchronine 35 888 km aukščio orbita skriejantis palydovas turėjo fiksuoti branduolinius sprogimus, paleistų raketų orbitas ir rinkti kitą žvalgybinę informaciją.

Tačiau dabar kosmose „vingiuojantis“ DSP-F23 ėmė kelti grėsmę palydovinės TV ir interneto ryšio paslaugas teikiančiam „ASTRA Satellite System“ tinklo operatoriui „SES ASTRA“. Per praėjusius 2 mėnesius DSP-23 jau kelis kartus buvo pavojingai priartėjęs prie „ASTRA Satellite System“ palydovų.

Pasak specialistų, kadangi geosinchroniniai palydovai pasižymi maža orbitos inklinacija, o DSP-F23 atveju ji yra apie 2,8 laipsnio, tai reiškia, kad šis palydovas santykinai netoli nuo ASTRA palydovų spiečiaus išliks dar mažiausiai 6 metus. Maždaug 2036 m. jo orbitos inklinacija padidės iki beveik 15 laipsnių, todėl pavojinga jo kaimynystė su kitais geosinchroniniais palydovais ilgai neužsitęs. Tačiau dar po kelių dešimtmečių DSP-F23 inklinacija vėl grįš prie pirminio dydžio, tad vėl kils pavojus tuo metu veiksiantiems palydovams, rašo „Space.com“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: