Saulės aktyvumas vėl sumažėjo iki anomalaus lygio  (17)

2009 metų pradžioje Saulės aktyvumas sumažėjo iki anomaliai žemo lygo: toks mažas jis nebuvo mažiausiai 100 metų, praneša „SpaceWeather.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų teigimu, Saulės vainiko protuberantų skaičius sumažėjo nuo kelių per vieną parą iki maždaug vienos per mėnesį. Labai retai pasirodo ir Saulės dėmės: neseniai mūsų žvaigždėje pastebėta nedidelė dėmelė jau pradingo, o naujų dėmių nematyti iš viso.

Nors Saulės aktyvumas yra anomaliai žemas, Žemėje fiksuojamos geomagnetinės audros ir labai ryškios pašvaistės: antai Norvegijoje kovo 13 d. buvo stebima išskirtinio intensyvumo šiaurės pašvaistė. Pasak specialistų, geomagnetinį nestabilumą lemiančių procesų, vykstančių nepaprastai žemo Saulės aktyvumo metu, priežastys neaiškios.

Jau 2 metus trunkantis itin mažas Saulės aktyvumas kelia susirūpinimą mokslininkams. Nors neaktyvios Saulės periodai yra natūralus reiškinys, dabartinis trunka neįprastai ilgai, teigia specialistai. Pastebėjus paskutinę Saulės dėmę mokslininkai buvo paskelbę apie prasidedančio naujo aktyvumo ciklo pradžią, tačiau panašu, jog tai buvo klaidinga prielaida. 

Primename, jog aktyvios Saulės kuriamais šedevrais galite pasigrožėti šioje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: