Nors Šiaurės Korėja sėkmingai paleido tolimojo nuotolio raketą, tolimesnė jos krovinio būklė neaiški  (4)

Šiaurės Korėja sekmadienį paleido tolimojo nuotolio raketą, praskriejusią virš Japonijos ir turėjusią į orbitą nugabenti eksperimentinį ryšių palydovą „Kwangmyongsong-2“ („Ryški žvaigždė“). Japonija ir kai kurios kitos šalys mano, kad palydovo paleidimas buvo tik dingstis išbandyti galingiausią Šiaurės Korėjoje tarpžemyninę balistinę raketą kodiniu pavadinimu „Taepodong-2“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak pranešimų, raketa iš Musudano poligono Korėjos pusiasalio šiaurės rytuose buvo paleista 11 val. 32 min. vietos (5 val. 32 min. Lietuvos) laiku. Pirmoji apie paleidimą pranešusi Japonija nurodė, kad liovėsi stebėjusi raketą „Taepodong-2“, kuri praskriejo 2,1 tūkst. km į rytus nuo Tokijo. Tai rodo, kad paleidimas buvo sėkmingas. Per vienintelį ankstesnį tokį bandymą 2006 metų liepą tokia raketa sprogo 40 sek. po paleidimo.

Nepaprastųjų situacijų štabo prie Japonijos vyriausybės pranešime buvo pažymėta, jog kadangi pavojaus, kad raketa ar jos nuolaužos nukris į Japonijos teritoriją, nebuvo, priešraketinės gynybos sistema nebuvo įjungta.

Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“ citavo Seulo vyriausybės pareigūną, sakiusį, kad raketa tikriausiai nešė palydovą. Pchenjanas tvirtino, kad toks ir buvo jo planas. Paleidimą užfiksavo ir Rusijos priešraketinės gynybos priemonės. Turimais duomenimis, pirmoji raketos pakopa nukrito į Japonijos jūrą, antroji – į Ramųjį vandenyną. Priekinė dalis praskriejo virš Hokaido salos Akitos ir Ivatės prefektūrų.

Šis Pchenjano žingsnis iš karto sulaukė tarptautinio pasmerkimo ir privertė surengti neeilinį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdį. Japonijos vyriausybės vyriausiasis sekretorius Takeo Kawamura (Takeo Kavamura) sakė, jog net jeigu paleistas objektas ir buvo palydovas, tai pažeistų JT rezoliucijas dėl Šiaurės Korėjos veiklos, susijusios su balistinėmis raketomis.

Ši rezoliucija ragino Šiaurės Korėją „neatlikti jokių naujų branduolinių bandymų ar balistinių raketų paleidimų", sustabdyti visų rūšių veiklą, susijusią su jos balistinių raketų programa, ir atnaujinti savo ankstesnius įsipareigojimus raketų paleidimo moratoriume“. Dokumentas taip pat numatė uždrausti tiekti, parduoti ar perduoti Pchenjanui bet kurią įprastinę karinę techniką ir ginkluotę, taip pat medžiagas, įrenginius, prekes ir technologijas, kurios galėtų būti panaudotos masinio naikinimo ginklui kurti.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį paragino Šiaurės Korėją susilaikyti nuo tolesnių „provokuojamų veiksmų“ ir taip pat sakė, kad raketos „Taepodong-2“ paleidimas pažeidė JT taisykles: „šiuo provokuojamu veiksmu Šiaurės Korėja ignoravo savo tarptautinius įsipareigojimus, atmetė nedviprasmiškus raginimus (demonstruoti) santūrumą ir dar labiau izoliavosi nuo valstybių bendrijos“.

JAV, Pietų Korėja ir Japonija yra sakiusios, kad šis paleidimas iš tikrųjų bus raketos „Taepodong-2“ kuri gali kovinę galvutę nunešti iki Aliaskos, išbandymas. Ši raketa gali nuskrieti 6,7 tūkst. kilometrų. Skurdi Šiaurės Korėja, kuri jau daug metų kariniais grasinimais siekia nuolaidų iš regiono valstybių, paskelbė, kad pagal taikią kosmoso programą iškels į orbitą palydovą, ir pagrasino karu, jei jos raketa bus numušta.

Niujorke Japonijos ambasadorius Jungtinėse Tautose paprašė neeilinio Saugumo Tarybos posėdžio šiam raketos paleidimui aptarti. Vienas diplomatas sakė, kad šis posėdis įvyks 15 val. Niujorko (22 val. Lietuvos) laiku. Šiuo metu, JAV, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Japonijos delegacijos rengia naują rezoliucijos projektą. Diplomatinių sluoksnių duomenimis, jame smerkiamas raketos paleidimas ir griežtinami reikalavimai Šiaurės Korėjai, išdėstyti JT Saugumo Tarybos 1718-ojoje rezoliucijoje, priimtoje 2006 metų spalį.

Vis dėlto reakcija į šį įvykį visame pasaulyje nevienoda. Kinija paragino visas suinteresuotas šalis laikytis santūriai dėl to, kad Šiaurės Korėja paleido dirbtinį palydovą, sakoma šalies URM atstovės spaudai Jiang Yu pareiškime: „Mes atkreipėme dėmesį į tai, kad Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika šiandien (sekmadienį) paleido palydovą, taip pat atkreipėme dėmesį į tai, kaip atitinkamos šalys reagavo į tai, – sakoma pareiškime, paskelbtame Kinijos URM oficialiame tinklalapyje. – Mes tikimės, jog visos šalys bus šaltakraujiškos ir santūrios, vadovausis bendra nuostata, kad klausimus reikia spręsti konsultuojantis ir vadovaujantis būtinybe palaikyti taiką ir stabilumą regione“.

Drauge Jiang Yu priminė, jog Šiaurės Korėja „iš anksto įspėjo apie rengimąsi paleisti palydovą“, ir pabrėžė, kad „Kinija pasiryžusi ir toliau vaidinti konstruktyvų vaidmenį šiuo klausimu“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija ragina laikytis santūriai dėl to, kad Šiaurės Korėja sekmadienio rytą paleido raketą, praneša televizijos „Pirmasis kanalas“. Jo duomenimis, Rusijos diplomatai pareiškė, jog būtina neleisti eskaluoti padėties Šiaurės pusiasalyje. Taip pat Maskva nurodė patikrinsianti, ar atitinka Pchenjano veiksmai atitinkamas JT Saugumo Tarybos rezoliucijas.

Palydovas pasiekė orbitą ar ne?

Nežiūrint sėkmingo raketos starto, tolesnė palydovo būklė lieka neaiški. JAV kariškiai sekmadienį užginčijo Šiaurės Korėjos pareiškimą, kad ji sėkmingai iškėlė į orbitą palydovą, ir pareiškė, kad „pati naudingoji apkrova nukrito į Ramųjį vandenyną“.

Pirmoji raketos pakopa nukrito Japonijos jūroje“, – trumpame pranešime dėl Šiaurės Korėjos raketos paleidimo nurodė Šiaurės Amerikos aerokosminės gynybos vadovybė ir JAV Šiaurinė vadovybė. „Likusios pakopos ir pati naudingoji apkrova nukrito į Ramųjį vandenyną, – sakoma pranešime. – Joks objektas nepateko į orbitą ir jokios nuolaužos nenukrito Japonijoje“.

Pietų Korėjos kariniai pareigūnai taip pat patvirtino šią informaciją. „Dabar turima informacija, visos trys raketos pakopos nukrito į (Ramųjį) vandenyną, todėl aparatas į orbitą nepateko“, – pareiškė šiandien kalbėdamas parlamente Pietų Korėjos gynybos ministras Lee Sang-Hee.

Japonija taip pat neužfiksavo radijo bangų iš dirbtinio ryšių palydovo, kurį paleido komunistinis režimas. Tai pareiškė Japonijos administracijos reikalų ir komunikacijų ministras Kunio Hatoyama. Pasak jo, žinybos Radijo dažnių patikros centras Miuros mieste Kanagavos prefektūroje „imasi įvairių technikos priemonių, bet iki šiol neaptiko kosmose (Šiaurės Korėjos) palydovo požymių“. „Gana dažnai būna, kad aparatui pasiekti stabilią orbitą reikia maždaug paros, – pridūrė Japonijos ministras. – Todėl remdamiesi tik duomenimis, jog nėra radijo signalo, mes kol kas negalime tvirtai pasakyti, kad iš tikrųjų palydovas nebuvo paleistas“. Japonijos gynybos ministras Yasukadzu Hamada taip pat pareiškė šiandien, kad kariniai ekspertai dar nebaigė nagrinėti duomenų, kurie leis patvirtinti, kad Pchenjanas paleido nešančiąją raketą „Unha-2“.

Baltųjų rūmų atstovas pranešė, kad nepaisant to, jog Šiaurės Korėjos raketos paleidimas sekmadienį „buvo nesėkmingas“, bet tai nekeičia to, kokio atsako JAV siekia Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje.

Tuo tarpu Pchenjanas praneša, kad jie sėkmingai paleido į orbitą palydovą ir dabar transliuoja visam pasauliui „nemirtingas revoliucines dainas“ apie šios izoliuotos komunistinės šalies dabartinius ir buvusius lyderius. Kaip pranešė Šiaurės Korėjos oficiali naujienų agentūra, siekiant įrodyti, kad palydovas išties sėkmingai iškeltas į orbitą, iš jo visam pasauliui transliuojamos dainos apie Šiaurės Korėjos įkūrėją Kim Il-Sungą ir jo sūnų Kim Jong-Ilą. „Mūsų mokslininkams ir inžinieriams pavyko paleisti palydovą „Kwangmyongsong-2“, kurį iškėlė raketa „Unha-2“, tai vertas pasididžiavimo laimėjimas siekiant plėtoti kosmoso technologijas mūsų šalyje“, – sakoma agentūros kreipimesi.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida teigia, kad palydovas yra orbitoje pasviręs 40,6 laipsnių kampu. Arčiausiai nuo žemės jis esąs už 490 km ir toliausiai – 1 426 km, o jo sukimosi periodas – 104 min. ir 2 sekundės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)