Baigiasi „Kaguya“ misija: japonų kosminis zondas rytoj trenksis į Mėnulį  (7)

Japonijos kosmoso agentūra "JAXA" pranešė apie planinę nuotolinio zondo Kaguya(dar žinomo SELENE - Selenological and Engineering Explorer vardu) misijos pabaigą - į orbitą pakilęs 2007 metų rugsėjo mėnesį Mėnulio tyrimų zondas atliko visus planuotus tyrimus ir pasiruošęs paskutiniam išbandymui - susidūrimui su Mėnuliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rytoj, birželio 10 dieną, 18.30 val. Grinvičo laiku jos kosminis zondas „Kaguya“ įsirėš į Mėnulio paviršių pietiniame jo pusrutulyje esančio Gillo kraterio rajone.

Pasak JAXA atstovų, 6 000 km/h greičiu skriejančio „Kaguya“ palydovo susidūrimo su Mėnulio paviršiumi metu bus matomas šviesos žybsnis ir pakilęs dulkių bei nuolaužų debesis. Mokslininkai neatmeta galimybės, kad zondas po susidūrimo gali atšokti nuo Mėnulio kaip į vandenį sviestas akmenėlis, nes „Kaguya“ prie paviršiaus artės beveik lygiagrečia jam orbita.

Japonijos kosmoso tyrimų agentūros pranešime teigiama, kad „Kaguya“ atliko plačią mokslinių Mėnulio tyrimų programą. Šis zondas pirmą kartą padarė didelės raiškos Mėnulio paviršiaus nuotraukas, o lazeriniu altimetru buvo sudarytas pirmasis detalus Mėnulio reljefo modelis. Buvo nustatyta aukščiausia ir žemiausia, skaičiuojant nuo vidutinio paviršiaus lygio, Mėnulio vieta. Jos abi yra nematomojoje Mėnulio pusėje.

„Kaguya“ pirmą kartą ištyrė Mėnulio ašigalio sričių paviršių, naudojant radarą buvo nustatyta paviršinių Mėnulio sluoksnių struktūra, atlikta daug kitų svarbių tyrimų. Apie kai kuriuos zondo atradimus mes jau esame rašę - šias publikacijas surasite po straipsniu prie susijusių resursų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: