Dykumų žemės ūkis Egipte  (4)

Ar tai išdidinta mikroschemos nuotrauka? Ne. Ar tai atominės jėgainės valdymo skydas, su matavimo prietaisais ir užrašais? Taip pat ne. Atsakymas išties neįprastas - šiose NASA nuotraukose užfiksuoti Egiptui priklausančioje Sacharos dykumos dalyje įrengti žemės ūkiui skirti apskritimo formos laukai ir juos jungiantys keliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 1978 metų pavasarį tuometinis Egipto prezidentas paskelbė šalies "žaliosios revoliucijos" pradžią. Jos tikslas - konvertuoti maždaug 1,25 milijono hektarų dykumos teritorijos į dirbamą žemę. Tai sudaro maždaug 44% lyginant su tuo, kiek tuo metu Egiptas turėjo žemdirbystei tinkamų plotų. Dauguma žemės, kurią tenka atkovoti iš dykumos - apytiksliai 850000ha - yra vakarinės oazės regione. Naujojo Slėnio projektas (angl. New Valley Project) yra šios "žaliosios revoliucijos" dalis. Projektas pradėtas 1997 metais. Jį vykdant statoma kanalų sistema, kuriais vanduo iš Nasser ežero bus tiekiamas į dalį Sacharos sdarančią Libijos dykumą ir drėkins ten įrengtus laukus. Taip tikimasi sukurti slėnį, analogišką Nilo pakrantėms, kur bus galima sukurti žemės ūkio ir pramonės centrus. Šioje nuotraukoje matomi netoli Egipto ir Somalio sienos esantys drėkinami apskritimo formos laukai. Tai - ambicingas projektas. Jei jis pasiseks, Egiptui taps daug lengviau aprūpinti sparčiai augančią šalies populiaciją. Nesekmės atveju gali kilti papildomų problemų paskirstant ir taip ribotus Nilo vandenis. Kanalų sistemos pradžia įrengta 8km atstumu nuo Nasser ežero Toshka įlankos, Egipto Khor regione. Kanalas driekiasi vakarų kryptimi iki pat Darb el-Arbe’ien kelio, tada pakrypsta į šiaurę link Baris oazės. Visas jo atstumas - 310km. Toshka įrengta Mubarak siurblių stotis (angl. Mubarak Pumping Station) yra viso projekto centras. Ji buvo atidaryta 2005 metų kovą ir kanalu pumpuoja iš Nasser ežero imamą vandenį. Vanduo transportuojamas kanalu per visą slėnį ir sudaro sąlygas transformuoti maždaug 2340 km² dykumos į žemdirbystei tinkamą žemę.

Numatoma projekto pabaiga - 2020 metai. Planuojama, kad tada slėnyje gyvens daugiau kaip trys milijonai gyventojų, o dirbamos žemės plotai Egipte padidės 10%, lyginant su šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)