Mokslininkai atkūrė užmirštą muzikos instrumentą litusą (Video)  (0)

1737-1738 metais Johannas Sebastianas Bachas sukūrė kantatą "O Jesu Christ, meins lebens licht" ("O Jėzau Kristau, mano gyvenimo šviesa"). Tarp kompozitoriaus įvardintų instrumentų figūruoja "du litusai". Tai - žmonijos užmirštas instrumentas, kurio nėra išlikę net iliustracijų. Nepaisant to, mokslininkai sugebėjo jį atkurti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atkurdami instrumentą, Šveicarijos konservatorijos "Schola Cantorum Basiliensis" (SCB) muzikantai pasinaudojo Edingurgo universitete sukurta programa, skirta moderniems variniams pučiamiesiems instrumentams projektuoti. SCB grupelei Edinburgo mokslininkų suformulavo projektavimo reikalavimus - jie sudaryti remiantis muzikinio kūrinio natomis ir priėmus kai kurias prielaidas apie tai, kaip litusas (angl. lituus) galėjo skambėti ir kaip juo būtų reikėję groti. Labiausiai tikėtina, kad šis instrumentas buvo gaminamas iš medžio, todėl jam atkurti pasirinkta pušis.  Atkurtas litusas yra dviejų su puse metrų ilgio gale platėjantis ragas, kurio pūstukas pagamintas iš tikro karvės rago. Iš viso pagaminti du egzemplioriai. Įdomu ir tai, kad viena Lietuvos vardo kilmės versijų šalies pavadinimą kildina būtent iš šio instrumento, tačiau tokia teorija nėra populiari.


SCB muzikantai su litusais atliko Bacho kantatą, kurios atlikimo ištrauką galima pažiūrėti toliau pateiktame video. Instrumentai greičiausiai bus naudojami pakankamai retai, kadangi šis Bacho'o darbas yra vienintelis išlikęs muzikinis kūrinys, kuriame nurodoma naudoti litusą.  Dar mažiau tikėtina, kad kas nors iš šiuolaikinių kompozitorių imsis kurti naujus šiam itin retam instrumentui skirtus kūrinius, kuriuo groti taip pat yra gan sudėtinga.

Tačiau Edingurgo universitete sukurta kompiuterio programa greičiausiai bus naudojama ir toliau. Profesionalūs varinių pučiamųjų instrumentų muzikantai išleidžia tūkstančius dolerių savo instrumentams derinti. Taip jie ne tik bando juos idealiai sureguliuoti konkrečiam muzikos tipui (pavyzdžiui, džiazui ir klasikinei muzikai garso reikalavimai skiriasi), bet ir stengiasi suderinti dvi charakteristikas: pasiekti individualiam muzikantui priimtiną garso kokybę ir naudojimosi patogumą.  Mokslininkai teigia, kad jų sukurta programa padės varinių pučiamųjų instrumentų gamintojams ištobulinti savo gaminius, kad jie tenkintų net pačių reikliausių atlikėjų norus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)