Simbolinė pinigų galia veikia žmogaus psichiką  (12)

Pinigų – nebūtinai savų – skaičiavimas yra naudingas žmogaus psichinei sveikatai, nes padeda pakelti nuotaiką, nustatė JAV psichologai. Ir priešingai: mintys apie savo išlaidas ją sugadina, teigiama Minesotos ir Floridos universitetų (JAV) psichologų tyrime, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti psichologinį, fizinį ir socialinį pinigų poveikį, teigiama JAV psichologijos mokslo asociacijos pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Simbolinės pinigų galios tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Psychological Science“.

Norėdami išsiaiškinti, kaip pinigai gali veikti žmonių savijautą, mokslininkai eksperimente dalyvauti sutikusius savanorius suskirstė į dvi grupes. Vienų buvo paprašyta rankomis suskaičiuoti 80 paprasto balto popieriaus lapelių pundelį, o kitiems – 80 šimto dolerių banknotų pluoštą. Tyrėjai pabrėžė, kad šie pinigai nepriklausė tyrimo dalyviams.

Po to eksperimento dalyviams buvo skirtos kelios užduotys. Iš pradžių jie žaidė kompiuterinį žaidimą su trimis virtualiais partneriais, manydami, kad žaidžia su realiais žmonėmis. Žaidimo metu jie turėjo mėtyti vieni kitiems kamuolį. Tačiau kai kurie žaidėjai reguliariai gaudavo kamuolį, o kai kurie būdavo ignoruojami. Dėl to šie eksperimento dalyviai patirdavo susierzinimą, kurio lygį įvertindavo psichologai. Galiausiai buvo konstatuota, kad tie žmonės, kurie anksčiau skaičiavo pinigus, stresui buvo atsparesni.

Vykdant antrąją užduotį tiriamiesiems reikėjo įkišti ranką į gana karštą vandenį ir išlaikyti ją 30 sekundžių. Paaiškėjo, kad tiems, kurie anksčiau skaičiavo 100 dolerių banknotus, vanduo atrodė ne toks karštas, kaip skaičiavusiems popieriaus lapelius. Be to, pirmosios grupės atstovai nebuvo tokie jautrūs skausmui ir noriau imdavosi vykdyti užduotį.

Po šių eksperimentų psichologai subūrė dar dvi savanorių grupes ir pirmosios narius paprašė surašyti savo praėjusio mėnesio išlaidas, o antrosios – apibūdinti praėjusio mėnesio orus. Vėliau abi grupės turėjo atlikti jau minėtas kompiuterinio žaidimo ir karšto vandens užduotis. Šį kartą paaiškėjo, jog kur kas atsparesni stresui ir skausmui buvo tie žmonės, kurie turėjo galvoti apie orus, o ne apie savo išlaidas.

JAV psichologų teigimu, šio tyrimo rezultatai liudija, kad simbolinę pinigų jėgą jaučia daugelis žmonių, be to, ji gali turėti rimtą poveikį jų psichikai. Tyrėjai ketina tęsti tokios simbolinės pinigų galios tyrimus ir išsiaiškinti galimas naujas jos išraiškas, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)