Saulės užtemimas padės patikrinti gravitacijos teoriją (Video)  (11)

Liepos 22 dieną įvyksiančio ilgiausio šiame šimtmetyje saulės užtemimo metu Kinijos mokslininkai planuoja patikrinti nevienareikšmiškai vertinamą gravitacinių svyravimų teoriją, pranešė „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą apie neįprastą pilno Saulės užtemimo poveikį gravitacijai buvo pradėta kalbėti praėjusio amžiaus viduryje. Tada prancūzų mokslininkai saulės užtemimo metu buvo pastebėję Paryžiuje esančios švytuoklės judėjimo anomalijas. Nuo to laiko buvo bandoma eksperimentiškai nustatyti, ar iš tikrųjų saulės užtemimas gali veikti Žemės gravitacinį lauką.

Tačiau išsiaiškinti tiesos taip ir nepavyko: 20 atliktų bandymų rezultatai nebuvo vienareikšmiai, o 2004 m. paskelbtoje anomalių mechaninių sistemų veiklos stebėjimų per saulės užtemimus priežasčių apžvalgoje teigiama, kad tokių anomalijų neįmanoma paaiškinti drėgmės, slėgio bei kitų veiksnių pokyčiais.

Dabar Kinijos mokslininkai planuoja išmatuoti gravitacinį saulės užtemimo poveikį visoje šalies teritorijoje. Tam jie naudos dvi švytuokles ir aštuonis gravimetrus – prietaisus, skirtus santykiniam sunkio jėgos padidėjimui išmatuoti. Jie bus įrengti skirtinguose šalies regionuose. Kadangi tam tikrais atvejais jie vienas nuo kito bus nutolę apie 3000 kilometrų, pasak mokslininkų, tai leis išvengti šalutinių poveikio faktorių, pavyzdžiui, temperatūrų ar slėgio skirtumų.

Daugelis fizikų skeptiškai vertina tokio eksperimento prasmingumą, nes tokių gravitacijos svyravimų egzistavimas nesuderinamas su dabartine gravitacijos teorija. Tačiau Kinijos mokslininkai teigia, kad eksperimento rezultatai pagaliau leis aiškiai atsakyti į klausimą, ar saulės užtemimas gali sukelti gravitacijos anomalijas.

Galimus gravitacijos svyravimus liepos 22 d. saulės užtemimo metu Japonijoje bandys užfiksuoti ir Kanados mokslininkai. Apie tam skirtą eksperimentinį įrenginį pasakojama šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)