Fizikai nufilmavo anglies nanovamzdelių augimą  (10)

Rice universiteto (JAV) mokslininkams pavyko nufilmuoti savaiminio anglies nanovamzdelių augimo procesą. Tyrėjai pirmą kartą užfiksavo, kaip pavieniai anglies atomai prisijungia prie augančio nanovamzdelio, kuris šio proceso metu nepaliaujamai sukasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis per elektroninį mikroskopą padarytas vaizdo įrašas skelbiamas Rice universiteto svetainėje.

Eksperimento metu JAV ir Prancūzijos fizikai ant peršviečiamos elektroninio mikroskopo adatos paviršiaus patalpino anglies nanodalelių augimo katalizatorių ir anglies atomus. Po to per šią adatą buvo paleistas elektronų pluoštas, kuris buvo didinamas magnetiniais lęšiais ir projektuojamas į fluorescuojantį ekraną.

Savaiminio anglies nanovamzdelio formavimosi proceso vizualizacija atskleidė, kad tokie nanovamzdeliai auga spirališkai, o nauji anglies atomai prie konstrukcijos jungiasi poromis. Be to, mokslininkai pamatė, kad augimo metu nanovamzdeliai sukasi, bet ne tolygiai, o su pertrūkiais. Aplink savo ašį augantis nanovamzdelis pilnai apsisuka maždaug per 24 žingsnius, tai yra, po 15 laipsnių vieno etapo metu. Nanovamzdelio sukimosi greitis gali siekti 16 apsukų per minutę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: