Vandenynus maišo medūzos, atskleidė tyrimas (Video)  (4)

Vienas iš svarbiausių biogeninio vandens maišymo jūrose ir vandenynuose proceso veiksnių yra... medūzos, skelbia žurnalas „Nature“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią išvadą, atlikę eksperimentinius tyrimus, priėjo JAV mokslininkai. Jų tyrimo apžvalga skelbiama „Nature“ žurnale.

Iki šiol mokslininkai nebuvo priėję vieningos nuomonės dėl vandens maišymosi Pasauliniame vandenyne mechanizmų. Dauguma yra linkę manyti, kad svarbiausias vandens masių maišymosi veiksnys – vandenynų srovės ir vėjai.

Tačiau dar prieš kelis dešimtmečius buvo pasiūlyta hipotezė, kad labiausiai prie vandens maišymosi jūrose prisideda medūzos ir kiti nedideli gyvūnai. Judėdami jie paskui save traukia vandenį. Nors iš pažiūros toks poveikis atrodo nedidelis, tačiau esą viso vandenyno mastu jis yra reikšmingas.

„Nature“ paskelbto tyrimo autoriai nusprendė patikrinti šią teoriją eksperimentiškai: Palau salos Ramiajame vandenyne įlankoje jie stebėjo Mastigia rūšies medūzų judėjimą. Norėdami išsiaiškinti, kaip jos veikia vandens maišymąsi, tyrėjai panaudojo fluorescuojančius dažus. Eksperimento vaizdo įrašą galima pamatyti čia.

Išanalizavę rezultatus, mokslininkai apytiksliai apskaičiavo, kaip intensyviai vandenynus maišo visi jame gyvenantys judantys gyviai. Tyrimo išvadose sakoma, kad bendras jų poveikis prilygsta vėjų ir jūros srovių efektui. Mokslininkai atkreipia dėmesį, jog šis tyrimas dar kartą patvirtino, kiek mažai žmonės žino apie vandenynus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)