„Nanobitės“ įgėlimas gali sunaikinti vėžio ląsteles  (6)

Įkvėpti gamtos būtybių, mokslininkai sukūrė potencialų vėžio gydymą, praneša MailOnline. Naudodamiesi bičių nuodais ir mėgdžiodami bičių gebėjimą juos transportuoti ir suleisti, tyrėjai sukonstravo vėžio ląsteles naikinančias „nanobites“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios mikroskopinės kapsulės nukeliauja į vėžio židinį ir į jį suleidžia melitiną, nuodą, kuris sukelia bitės įgėlimo skausmą. „Nanobitės“ yra labai mažos, tad gali lengvai keliauti krauju ir prisitvirtinti prie kitų ląstelių. Tuo pačiu jos yra pakankamai didelės, kad jose galėtų tilpti vaistai.

„Jos įskrenda, nutupia ant ląstelių paviršiaus, suleidžia melitino krovinį, kuris greitai susijungia su taikiniu. Bitės toksinas įsileidžia į ląstelės vidų ir praduria jos vidines struktūras“, ― aiškino tyrimo dalyvis Prof. Samuelis Wickline‘as.

Nanodalelių „įpakavimas“ pakeliui į vėžio židinį neleidžia nuodams įsigerti į sveikus organizmo audinius. „Nanobitės“ taip pat yra apsaugotos nuo imuninės sistemos, kuri, aptikusi svetimkūnius, galėtų jas užpulti. Į reikiamą vietą „nanobitės“ nukeliauja vedamos tam tikrų cheminių junginių.

Kol kas nauja priemonė buvo išbandyta tik su laboratorinėmis pelėmis, tik tolimesni tyrimai parodys, ar ji yra tinkama ir vėžiu sergantiems žmonėms. Pasak „Journal of Clinical Investigation“ žurnalo, „nanobitės“ sumažino krūties vėžio auglius maždaug 25 proc., o odos vėžio auglius ― net 75. Kol kas nebuvo aptikta jokių šalutinių poveikių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)