Saikingas alaus vartojimas padidina kaulų medžiagos tankį  (21)

Susieti alkoholio vartojimą ir teigiamą poveikį sveikatai yra bandę daugelis mokslininkų. Tai gali būti pavykę Ispanijos mokslininkams, kurie tirdami įvairių amžiaus grupių moteris nustatė, jog saikingai reguliariai gėrusiųjų alų kaulų tankis buvo didesnis negu tų, kurios šio gėrimo visiškai nevartojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus kaulų tvirtumas pradeda mažėti jiems priartėjus prie vidutinio amžiaus. Moterims šis procesas paspartėja po menopauzės, nes kiaušidės liaujasi gaminusios estrogeną - hormoną, atsakingą už kaulų masės palaikymą.

Extremadura universiteto (Caceres, Ispanija) mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 1697 sveikų moterų. 811 iš jų jau buvo patyrusios menopauzę, 176 iš jų menopauzė dar tebesitęsė. Visos dalyvės turėjo užpildyti klausimynus, kuriuose buvo pateikiami klausimai apie jų rūkymo įpročius, suvartojamą alkoholio, kavos ir maisto kiekį. Moterys taip pat sutiko, jog joms bus daromi tyrimai ultragarsu - tokie matavimai buvo reikalingi norint įvertinti jų kaulų tankį.

Mokslininkai nustatė, jog dalyvės, kurios reguliariai gėrė alų, turėjo didesnį kaulų tankį nei visiškai alaus negeriančios arba labiau vyną mėgstančios moterys. Tyrinėtojai daro prielaidą, kad didesnį kaulų tankį išlaikyti galėjo padėti augalinės kilmės fitoestrogenas, kurio esama minėtame alkoholiniame gėrime. Eksperimento rezultatai pristatyti moksliniame žurnale "Nutrition".

Fitoestrogenai yra augaluose randami hormonai, kurių vaidmuo yra panašus į žmogiškojo estrogeno poveikį. Būtent todėl jis galėjo padėti atkurti po menopauzės sutrikusį estrogenų balansą. Tiesa, būtina atkreipti dėmesį į tai, jog ankstesnių tyrimų metu buvo įrodyta, kad pernelyg didelis alkoholio vartojimas gali susilpninti kaulus ir kad moterims nerekomenduojama išgerti daugiau kaip pusę litro vidutinio stiprumo alaus per dieną.

(2)
(0)
(2)

Komentarai (21)