NASA mokslininkai pakėlė peles magnetu  (14)

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos remiamiems mokslininkams tiriant nesvarumo sąlygas pavyko pakelti į orą peles, praneša „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pelės į orą pakilo veikiamos superlaidaus magneto, sukuriančio tokį stiprų magnetinį lauką, kad jis įveikė visuotinės traukos jėgą.

Kai atliekant pirmuosius bandymus pelių jaunikliai ėmė pašėlusiai suktis ore, mokslininkai nusprendė suleisti graužikams raminamųjų vaistų, kad eksperimentai su nesvarumo būsena juos mažiau trikdytų.

Pasakodamas apie pirmąjį eksperimentą su trijų savaičių pelės jaunikliu, tyrėjas Yuanmingas Liu iš Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje (Kalifornija) pasakė: „Jauniklis pasispardė ore ir ėmė suktis. Kadangi nebuvo trinties, jis sukosi vis greičiau ir greičiau, ir galutinai neteko orientacijos“.

Eksperimentai buvo atliekami specialiai pagamintame plastikiniame narve su atviru viršumi, kad į jį patektų gryno oro ir galima būtų įdėti maisto bei vandens.

Tyrėjai, kurie dirba NASA agentūrai ir šiuo metu mėgina gauti daugiau finansinės paramos šiam projektui, tikisi, kad jų bandymai padės daugiau sužinoti apie fizinį nulinės gravitacijos sąlygų poveikį. Kol kas yra žinoma, jog astronautams, išvykusiems į ilgalaikes kosmines misijas, sumažėja kaulų tankis.

„Džiaugsimės, jei galėsime prisidėti prie ateities kosminių tyrimų“, – teigia Yuanmingas Liu „Live Science“ tinklalapyje.

Anksčiau mokslininkams pavyko į orą pakelti varles ir žiogus, bet pelės yra daug geresni bandymų objektai, nes fiziologiškai jos labiau panašios į žmones.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)