Mėnulyje po NASA zondo smūgio pasklido natrio dujos  (4)

Bostono universiteto (JAV) mokslininkai, Teksaso valstijoje esančioje McDonaldo observatorijoje stebėję LCROSS zondo susidūrimą su Mėnulio paviršiumi, šiandien pranešė po smūgio virš „Cabeus“ kraterio užfiksavę natrio dujų debesėlį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomas Jody Wilsonas ir jo kolega Jeffrey Baumgardneris pranešė, kad natrio koncentracija netoli Mėnulio Pietų ašigalio iškart po susidūrimo šoktelėjo nuo nulio iki „švytėjimo“. Prieš susidūrimą, jo metu ir po to astronomai atliko seriją 5 minučių trukmės matavimų, ir jie esą nedviprasmiškai patvirtina, kad po smūgio į Mėnulio paviršių pasklido natrio dujos.

Bostono universiteto pranešime sakoma, kad šiek tiek natrio aptinkama viršutiniame Mėnulio paviršiaus sluoksnyje – regolite, tačiau jo pėdsakai leidžia daryti prielaidą čia esant daugiau cheminių junginių, nes natris gerai išsklaido arba atspindi saulės šviesą.

Natrio atomus iš Mėnulio paviršiaus „išmušti“ gali Saulės vėjo dalelės, meteoritai ar Saulės šviesa. Tokie planetos paviršiuje vykstantys fizikiniai procesai gali būti tiriami laboratorijose, tačiau šį kartą tai pavyko padaryti kosminio LCROSS eksperimento metu, gerai žinant susiduriančiojo objekto savybes.

Bostono universiteto astronomai matavimus spektroskopu atliko maždaug 100 kilometrų aukštyje virš susidūrimo vietos. Tokio aukščio pakanka, kad natrio dujas būtų galima užfiksuoti Saulės šviesoje, o jų debesėlis būtų pakankamai nutolęs nuo ryškaus Mėnulio paviršiaus, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: