Atskleista Kristupo Kolumbo kilmės paslaptis?  (6)

Garsusis keliautojas Kristupas Kolumbas (it. Cristoforo Colombo, isp. Cristobal Colon) buvo ispanas, o jo gimtoji kalba – katalonų, įsitikinusi amerikiečių mokslininkė Estelle Irizarry.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laikraštis „Daily Telegraph „ rašo, kad ištyrusi kalbą, kuria parašyti oficialūs dokumentai ir didžiojo keliautojo laiškai, Vašingtono Džordžtauno universiteto lingvistikos profesorė E. Irizarry pagaliau K. Kolumbo kilmės šalį, nors garsiojo jūrų keliautojo tėvyne skelbėsi Italija, Prancūzija, Portugalija ir kitos valstybės.

Šiais metais išleistoje knygoje „Kolumbo raštų DNR“ (The DNA of the writings of Columbus) mokslininkė rašo, kad ištyrusi K. Kolumbo rankraščius, ji padarė išvadą, kad keliautojas buvo Aragono karalystės, esančios Ispanijos šiaurės vakaruos prie Pirėnų kalnų, gyventojas, kalbėjęs kataloniškai.

Nors, pasak mokslininkės, K. Kolumbas taip pat dar rašęs kastilietiškai, ši kalba nebuvo jo gimtoji, o rašte naudota gramatika ir stilistika parodo jį buvus aragoniečiu.

Ilgą laiką manyta, kad Amerikos žemyną atradęs keliautojas buvo audėjos sūnus, gimęs Italijoje, Genujos mieste.

Taip pat daugybę metų Graikija, Ispanijos Katalonijos regionas, Portugalija, Prancūzijos Korsika ir netgi Lenkija pretenduoja į garbę vadintis K. Kolumbo tėvyne. Be to, skelbiamos teorijos, kad K. Kolumbas buvęs žydas ar škotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)