Geriausia gyventi Suomijoje, blogiausia – Zimbabvėje  (12)

Dauguma žmonių veikiausiai atsakytų, kad palmės ir spindintis paplūdimys yra geriausia vieta pradėti kurti rojų žemėje. Tačiau realiame gyvenime valstybės, kurios užima pirmas vietas pagal ekonominius ir gyvenimo kokybės rodiklius, yra kiek šaltesnio klimato juostoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2009 metų Gerovės indeksą paskelbęs Didžiosios Britanijos analitinis institutas „Legatum“ pripažino, kad geriausia vieta gyventi yra Suomija. Trečius metus skelbiamas indeksas remiasi 1968 metais Roberto Kennedy išsakyta mintimi, kad dažniausiai ekonominei gerovei matuoti skirtas BVP rodiklis matuoja viską išskyrus tai, „kas daro gyvenimą vertu gyventi“.

Atsižvelgdamas į šią nuomonę, „Legatum“ institutas gyvenimo kokybę matuoja žymiai lanksčiau ir kreipia dėmesį ne tik į BVP. Iš viso sumuojami 9 kategorijų, analitikų nuomone, galinčių padaryti žmogaus gyvenimą laimingu, rodikliai.

Yra atsižvelgiama ne tik į ekonominę šalies gerovę, tačiau ir asmeninę laisvę, sveikatos apsaugą, švietimą, saugią ir palaikančią visuomenę. Taip pat kalbama apie tokius plačius dalykus kaip valdymo kokybė ir vietinės institucijos. Be to, žvelgiama į tai, ar visuomenėje sukuriamos sąlygos inovacijoms ir verslumui skleistis.

Instituto atstovas Williamas Inbodenas aiškina, kad dauguma rodiklių yra nukreipti į vyriausybę. „Viskas nutaikyta į vyriausybės pareigūnus, nes eilė įtrauktų faktorių yra susiję su vyriausybės politika, tokia kaip pagarba žmogaus teisėms, pagarba ekonominei laisvei, prekybos laisvei ir panašiems dalykams. Tačiau mes taip pat stengiamės vertinti ir verslo lyderius, žiniasklaidą ir piliečius“ - teigė analitikas.

Viena iš įdomesnių tyrimo išvadų skelbia, kad tik vargingiausiose valstybėse pinigai lemia pasitenkinimą gyvenimu. Kai tik valstybė pakyla iš skurdo, pajamos vaidina vis menkesnį vaidmenį užtikrinant pasitenkinimą gyvenimu.

Taip pat atskleidžiama, kad dauguma faktorių, įtakojančių gerą gyvenimą, yra tarpusavyje susiję. Pavyzdžiui, tose šalyse, kur vyriausybės politika pirmenybę teikia smulkiam verslui ir inovacijoms, ši politika padeda užtikrinti ekonomikos stabilumą.

Be to, teigiama, kad individai, o ne vyriausybės yra pagrindiniai gero gyvenimo kūrėjai. Nors valdymas yra neišvengiamas, jis turi netrukdyti piliečių verslumui ir inovacijoms.

„Mūsų siūloma gerovės teorija skelbia, kad vyriausybės yra atsakingos už išmintingą politiką, tačiau piliečiai yra patys atsakingi už savo gyvenimo kontrolę ir turi naudotis jiems suteikiamomis galimybėmis“ - teigia W. Inbodenas.

Skyriuje, pavadintame „Istorija nėra likimas“, optimistiškai pastebima, kad aukščiausiai reitinge atsidūrė ne tik tos valstybės, kurios turi ilgalaikę produktyvios ekonomikos istoriją. Aukščiausiose vietose yra ir šalių, kurios prieš kelis dešimtmečius dar buvo vargingos, kentė priespaudą.

Pavyzdžiui, Airija, kuri dar nemažą dalį praėjusio amžiaus buvo tikra ekonominės nelaimės zona, šiandien tarp 104 valstybių užima 11 vietą. Panaši ir Singapūro, Taivano ir Pietų Korėjos istoriją.

Grįžtant prie Europos, tokios valstybės kaip Kroatija, Estija, Čekija, Vengrija ir Slovakija dar neseniai kentė komunizmo jungą, o dabar ganėtinai gerai atrodo senųjų demokratinių valstybių kontekste. Kroatija užima 35 vietą nepaisant to, kad dar praėjusiame dešimtmetyje šalyje siautė karas.

Kaimynai latviai užima 37 vietą, lenkai rikiuojasi 29 pozicijoje. Lietuva į reitingą neįtraukta.

Rusija užima 69 vietą ir gali būti pagirta nebent už švietimą. Tačiau šaliai stinga tvirtų vietinių institucijų, saugumo, gero valdymo, asmeninės laisvės ir socialinio pasitikėjimo.

Valstybės, kuriose geriausia gyventi:

1.Suomija

2.Šveicarija

3.Švedija

4.Danija

5.Norvegija

6.Australija

7.Kanada

8.Olandija

9.JAV

10.Naujoji Zelandija

Valstybės, kuriose blogiausia gyventi:

95.Kenija

96.Alžyras

97.Tanzanija

98.Nigerija

99.Pakistanas

100.Kamerūnas

101.Centrinė Afrikos Respublika

102.Jemenas

103.Sudanas

104.Zimbabvė

Pilnas valstybių reitingas pateiktas šiame pdf dokumente. Priminsime, jog šiais metais Jungtinių Tautų (JT) sudarytas pasaulio vystymosi indeksas 2009 metams valstybes surikiuoja kiek kitokia tvarka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(1)
(0)

Komentarai (12)