Kalbos apie klimato atšalimą – paistalai, tvirtina statistikai  (27)

Internete sklandančios kalbos apie tariamai prasidėjusį klimato atšalimą neturi jokio pagrindo, tvirtina nepriklausomi statistikos ekspertai. Naujienų agentūros AP užsakymu keturi nepriklausomi statistikos specialistai išnagrinėjo daugiau nei 130 metų kauptus temperatūros duomenis, saugomus JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) archyvuose, ir 30 metų vykdomų Žemės paviršiaus temperatūrų stebėjimo iš palydovų medžiagą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klimato šiltėjimo tendenciją neigiantys skeptikai paprastai remiasi pastaraisiais metais pastebimu orų atšalimu. Pavyzdžiui, praėjusieji metai buvo šaltesni, nei ankstesnieji, pastebi „Physorg.com“. Kadangi nuo „superkarštų“ 1998 ir 2005 m. jau praėjo šiek tiek laiko, gal toks atvėsimas liudija prasidėjusią naują klimato pokyčių kryptį, o gal tai natūralus vidutinių temperatūrų svyravimas?

Kad tai išsiaiškintų, AP pateikė ekspertams vien „plikus“ temperatūros matavimų duomenis, kad jie negalėtų nustatyti, ką būtent reiškia šie skaičiai. Statistikų buvo paprašyta nustatyti tendenciją, jeigu pavyks ją aptikti.

Pasaulinio atšilimo teorijos kritikai remiasi neįprastai šiltais 1998 metais: pasak jų, nuo to laiko vidutinė temperatūra pasaulyje mažėja, o tai liudija apie prasidėjusią klimato atšalimo tendenciją. Tačiau, pasak „Physorg.com“, ne viskas taip paprasta. Stebėjimų duomenys rodo, kad nuo 1998 m. vidutinės temperatūros kreivė žemėjo, bet po to staigiai kilo aukštyn, vėl krito ir dar kartą kilo. NASA ir Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos duomenys liudija, kad 2005 m. oro temperatūra sumušė 1998 m. rekordą.

Pasak leidinio, kalbos apie šiuo metu neva vykstantį klimato atvėsimą paskatino NOAA klimato duomenų centro darbuotojus dar kartą peržiūrėti turimus temperatūros matavimo duomenis. Jiems nepavyko pastebėti jokios klimato šaltėjimo tendencijos.

„Praėjusieji 10 metų buvo pats šilčiausias dešimtmetis dabartinės civilizacijos istorijoje, – pareiškė NOAA klimato stebėjimo programos vadovas Deke Arndtas. – Net jei analizuotumėte temperatūros svyravimus per visą šį laikotarpį, tendencija būtų teigiama, o tai reiškia, kad klimatas šyla“.

130 metų kauptus antžeminių ir palydovinių temperatūros matavimų duomenis atskirai nagrinėję statistikos ekspertai nustatė aiškią dešimtmečių trukmės kreivės kilimo tendenciją, tačiau nepastebėjo jokio reikšmingesnio temperatūros mažėjimo per 10 praėjusių metų. Aukščiausių ir žemiausių kreivės taškų per praėjusį dešimtmetį pavidalas, pasak statistikų, atkartoja atsitiktinius temperatūrų kreivės svyravimus, fiksuotus 1880 metais.

Duke‘o universiteto (JAV) statistikos profesorius Davidas Petersonas, vienas iš AP pakviestų ekspertų, analizavusių NASA ir NOAA temperatūros kaitos duomenis, pareiškė, jog tvirtinimas, neva nuo 1998 m. stebima priešinga atšilimui tendencija, neturi jokio mokslinio pagrindo.

Statistikos ekspertai siūlo apie klimato pokyčius spręsti lyginant „slenkančius“ maždaug dešimtmečio trukmės periodų temperatūrų vidurkius. Jie palygino 1999 – 2008 m. vidurkį su 2000 - 2009 m. temperatūrų vidurkiu. Visais atvejais buvo nustatyta, kad „slenkantys“ dešimtmečio vidurkiai per 5 praėjusius metus buvo didesni, nei bet kokiais ankstesniais metais.

„Kalbėti apie pasaulinį atšalimą baigiantis karščiausiam per daugelį tūkstančių metų dešimtmečiui yra absurdiška“, - sakė Carnegie instituto Stenforde klimatologas Kenas Caldeira.

Su aukštesne vidutine planetos temperatūra siejamas „El Nino“ reiškinys, pasak mokslininkų, per artimiausius metus turėtų sustiprėti, o tai reiškia, kad 2010 m. globali temperatūra gali vėl padidėti. NASA klimato ekspertas Gavinas Schmidtas prognozuoja, kad kitais metais bus pasiektas naujas temperatūros kilimo rekordas, todėl apie pasaulinį atšalimą jau niekas niekada nebekalbės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(2)
(-2)

Komentarai (27)

Susijusios žymos: