Moterims krūtys gali ataugti po 8 mėnesių  (15)

Netrukus mokslininkai pradės revoliucinius chirurgijos bandymus, kurie padės krūties vėžiu sergančioms moterims atauginti krūtis po mastektomijos, praneša timesonline.co.uk. Pirmasis pasaulyje bandymas bus pradėtas Australijoje ir tęsis ateinančius šešis mėnesius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kamieninių ląstelių panaudojimas organų regeneracijai arba jų didinimui - kas yra aktualu krūtinės atveju, pastaruoju metu mokslininkų tyrinėjamas labai intensyviai. Pavyzdžiui, JAV Gynybos departamento užsakymu vykdomo žmogaus galūnių atauginimo programos pirmasis etapas jau baigėsi sėkmingai. Neilgai trukus mokslininkai paskelbė pradėsiantys šią technologiją naudoti krūtų didinimui - apie tai mes rašėme dar pavasarį, kuomet prasidėjo pirmieji klinikiniai bandymai su moterimis. Na, o dabar logiškas ir lauktas tęsinys - ne tik krūtinės padininimas, bet ir jos išauginimas po operacijos.

Kitais metais prasidėsiančių bandymo metu 6 moterims bus implantuota sistema, kuri suteiks galimybę augti riebalų audiniui, naudojant kamieninių ląstelių technologiją. Per ateinančius metus tai galės pakeisti atstatomąją chirurgiją ir krūtų implantus.

Gydytojas Phillip Marzella įsitikinęs sėkmingais bandymo rezultatais, nes jo manymu tam padės pati gamta, kuri "tiesiog nepakenčia tuščių vietų ir jas bando kuo nors užpildyti".

Melburne esančio Bernardo O‘Brieno mikrochirurgijos instituto mokslininkai sukūrė atstatomąją procedūrą, vadinamą „Neopec“, kurios metu 5 ml moters riebalų ląstelių yra implantuojami į dirbtinę krūties formos ertmę, pritvirtintą prie išoperuotos krūties vietos. Po to ši talpa yra sujungiama su kraujagyslėmis, esančiomis po ranka - taip užtikrinamas dirbtinėje ertmėje patalpintų riebalų ląstelių būtinas maitinimas. Todėl ląstelės gali greitai daugintis ir pakeisti krūties audinį, kurio moteris neteko dėl vėžio atliktos operacijos metu.

Per pastarąjį dešimtmetį mokslininkai sukūrė technologiją ir sėkmingai išbandė ją su kiaulėmis, kurioms naujos krūtys ataugo per šešias savaites. Tačiau jie mano, kad moterims šis procesas truks ilgiau, gali būti, kad iki aštuonių mėnesių.

Jeigu bandymai su moterimis pavyks, tikimasi jog klinikas ši technologija pasieks apie 2014 metus. Be to, tokia technologija galės būti taikoma ne tik krūtų atauginimo atveju, bet ir vietoj daugybės kitokių plastinių operacijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (15)