Svarstote kur studijuoti? | Ar verta rinktis lengvas studijas?  (0)

Kaip teisingai pasirinkti studijas? Šis klausimas neduoda ramybės daugeliui abiturientų, tačiau kaip taisyklė, dažniausiai susigundoma ne realiai perspektyva ir ateities galimybėmis, bet mada ir lengvesnėmis studijomis. Tačiau tai labai klaidingas kelias!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokykloje darbo patirties turinti psichologė Kotryna Brundzaitė sako, kad mokinių aplinkoje informacijos apie realias įsidarbinimo galimybes ir rinkos poreikius trūksta. „Pasirinkimas kur studijuoti grindžiamas nuogirdomis, nepagrįstais gandais ir kaimynų istorijomis. Dažnai specialybę pasirinkti padeda tėvai, kurie vadovaujasi savo patirtimi ir neretai jau gerokai pasenusiomis žiniomis apie tai, kurios specialybės yra paklausios bei reikalingos“, – teigia ji.

Be to, dažnai specialistai pabrėžia, jog jauni žmonės savo ateities kelią renkasi turėdami tik teorinių žinių ir neretai menką sąmoningumo lygmenį. Jie dar sunkiai susigaudo, kas jie yra ir kokio gyvenimo nori. Tai, psichologų nuomone, galėtų būti vienos iš priežasčių, kodėl tarp abiturientų tokie populiarūs socialiniai mokslai.

Ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Vakarų Europoje pagrindinė socialinių mokslų populiarumo priežastis – lengvesnis kelias, kurį renkasi aukštąjį išsilavinimą norintys įgyti jaunuoliai.

„Socialinių mokslų studijos šiek tiek lengvesnės negu technologijos, fizinių mokslų, biomedicinos studijos, – sako Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus. – Tai vis tiek yra vadinamieji „minkštieji“ mokslai. Dėl šios priežasties, savaime suprantama, abiturientai renkasi tokias studijų programas, kurias galbūt būtų lengviau studijuoti.“

KTU gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis tai vadina hedonistiniu požiūriu. Pedagogo manymu, abiturientai nenori sunkiai dirbti studijuodami tiksliuosius mokslus, nes vadovaujasi liaudies išmintimi – nuo mokslo nebūsi bagotas, tik kuprotas. B. Burgio žodžiais, niekas nenori būti kuprotas, visi nori būti manekenais iš socialinių mokslų, kur įgyti aukštojo mokslo diplomą lengviausia. „Jeigu pasiseks, tai, žiūrėk, dar ir disertaciją apginsi“, – ironizuoja KTU gimnazijos vadovas. Jis taip pat pabrėžia, kad „kietųjų“ mokslų studijos neužtikrina geresnio atlygio ir gyvenimo.

Panaši ir l. e. p. VU rektoriaus nuomonė – socialiniai mokslai abiturientams atrodo patrauklūs, nes yra lengvesni, o juos pabaigus kai kurių specialistų uždarbis (jei tik pavyks gauti darbą) žadamas neblogas. „Pripažinkime, socialinius mokslus studijuoti lengviau, šie mokslai nėra tokie sudėtingi.“, – svarsto l. e. p. VU rektorius Jūras Banys.

Tačiau ar lengvesnis kelias garantuoja tas pačias galimybes kaip ir sunkesnės profesijos? Tikrai ne! Jau rašėme, kad tiksliuosius mokslus pasirinkę studijuoti jaunuoliai turi dar geresnes uždarbio galimybes nei kad socialinių mokslų atstovai. O prisiminus, kad tiksliųjų mokslų atstovų labai trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, šios galimybės tampa dar platesnės. 

Tad verta pamąstyti, kur geriau studijuoti – rimtas studijas su perspektyva jau dabar, ar lengvas studijas su rizika tapti nuolatiniu Darbo biržos klientu ir bandymus uždarbiauti užsienyje?

Parengta naudojant lrt.lt žurnalistės Evelinos Kazakevičiūtės publikaciją „Socialiniai mokslai – lengvas kelias į Darbo biržą“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)