Prasidėjo priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas | Stojimų tvarka 2013  (0)

2013 metų birželio 6 d. prasidėjo bendrasis priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas.Bendrąjį priėmimą Lietuvos švietimo ir mokslo ministro įgaliojimu vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prašymus stoti į universitetines ir kolegines studijas stojantieji kviečiami pildyti internetu www.lamabpo.lt.

Bendrojo priėmimo prašymus tinklalapyje pateikti ir koreguoti galima iki 2013 m. liepos 23 d. 17 val.

Šiemet bendrajame priėmime dalyvauja 21 universitetas ir 23 kolegijos. Universitetinėse studijose siūlomos studijų programos 19-oje studijų krypčių grupių, o kolegijose – 11-oje.

Stojantieji savo prašyme gali pateikti iki 12 pageidavimų:

  • pasirinkdami konkrečią aukštosios mokyklos (universiteto ar kolegijos) studijų programą,
  • nurodydami studijų formą (nuolatinės ar ištęstinės studijos)
  • finansavimo pobūdį (valstybės finansuojama vieta, valstybės nefinansuojama vieta – su studijų stipendija ar be jos).

Pageidavimai išdėstomi prioriteto mažėjimo tvarka. 

Stojantieji, siekiantys valstybės finansuojamos vietos, pagal konkursinį balą išrikiuojami į Geriausiųjų eilę. Kaip sudaromi konkursiniai balai 2013 m. ir Geriausiųjų eilė, skaitykite šiame straipsnyje "Ką reikia žinoti stojantiesiems į universitetus 2013 metais?". Jau kitais metais - 2014 m. ši tvarka keisis, tad apie ją skaitykite jau šiame straipsnyje "Stojimai 2014 m: geriausiųjų eilės sudarymo tvarka | Kokius egzaminus rinktis 2014 metais?" Valstybės finansuojamos vietos atitenka geriausiems atitinkamoje studijų krypčių grupėje.

Pagrindinis priėmimas vykdomas dviem etapais.

Po pirmojo etapo stojantysis liepos 27 d. gali gauti 2 kvietimus: vieną – į valstybės finansuojamą vietą, antrą – į valstybės nefinansuojamą vietą. Jei šiame etape stojantysis gauna kvietimą į valstybės finansuojamą vietą studijų programoje, kuri buvo jo pirmasis prioritetas, ir atmeta šį kvietimą, antrajame etape jis gali pretenduoti tik į valstybės nefinansuojamą vietą.

Į studijų krypčių grupes, kuriose po pagrindinio priėmimo (jis baigiasi rugpjūčio 8 d.) lieka valstybės finansuojamų ir nefinansuojamų vietų, organizuojamas papildomas priėmimas. 

Konkursinį balą sudaro pagrindinio dalyko brandos arba stojamojo egzamino įvertinimo, antrojo ir trečiojo dalykų brandos egzaminų įvertinimų bei ketvirtojo dalyko metinio pažymio suma. Antrojo ir trečiojo dalyko brandos egzamino įvertinimas gali būti keičiamas metiniu pažymiu, jei stojančiajam tai palankiau. Pagrindinio dalyko egzamino įvertinimas negali būti pakeistas metiniu pažymiu, o vietoj ketvirtojo dalyko metinio pažymio negalima rinktis brandos egzamino įvertinimo turint metinį pažymį.

Iki 2014 m. įskaitytinai, asmenims, įgijusiems vidurinį išsilavinimą Lietuvoje, užsienio šalių institucijose ar pagal tarptautinių organizacijų švietimo programas, taip pat atleistiems nuo brandos egzaminų dėl ligos ir asmenims, turintiems įgytų ar įgimtų sutrikimų, pretenduojantiems į pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų valstybės finansuojamas studijų vietas, minimalus rodiklis yra vidurinį išsilavinimą patvirtinantis dokumentas.

Asmenys, bendrojo lavinimo mokyklas baigę iki 2010 m., taip pat baigusieji tarptautinio bakalaureato programas siūlančias mokyklas bei įgijusieji išsilavinimą užsienyje, po pradinio užsiregistravimo LAMA BPO tinklalapyje kviečiami atvykti į LAMA BPO duomenų tvarkymo punktus. Duomenų tvarkymo punktuose taip pat registruojama informacija asmenų, pageidaujančių, kad vietoj užsienio kalbos egzamino įvertinimo į konkursinį balą būtų įtrauktas tarptautinio užsienio kalbos egzamino rezultatas, nurodytas galiojančiame sertifikate. Veikia 12 LAMA BPO duomenų tvarkymo punktų didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Tikslūs punktų adresai ir kontaktinė informacija pateikiama LAMA BPO tinklalapyje.

Parengta pagal Švietimo ir mokslo ministerijos informaciją

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: