Minint pasaulinę kvantinę dieną Lietuvoje, kviečia pasitikrinti žinias  ()

Pastaraisiais metais pasauliui ir Europai vis aktyviau plečiant kvantinių technologijų taikymo galimybes, ši sritis ateina ir į Lietuvą. Jau šį sekmadienį, balandžio 14 dieną, šalyje minint pasaulinę kvantinę dieną bus surengta nuotolinė viktorina „Quantum Quiz“, taip pat vyks kitos edukacinės iniciatyvos. Prie pasaulinės kvantinės dienos iniciatyvos yra prisijungę mokslininkai iš daugiau kaip 65 šalių.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© geralt (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/physics-quantum-physics-particles-3871213/

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-04-11 Minint pasaulinę kvantinę dieną Lietuvoje, kviečia pasitikrinti žinias  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kvantinės dienos data simboliškai siejama su vienos svarbiausių kvantinės mechanikos konstantų, rodančių, kad energijos apykaita vyksta tam tikrais dydžiais, žinomais kaip kvantai, – Planko konstantos – verte. Šios konstantos suapvalinta vertė prilygsta 4.14 eVs (eV – tai elektronvoltas, o s – sekundė).

Šalyje šiai progai skirtus renginius organizuoja pasaulinės kvantinės dienos Lietuvoje ambasadorė, iniciatyvos „World Quantum Day“ valdybos narė, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkė dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė, prie šios dienos iniciatyvų prisideda Lietuvos kvantinių technologijų asociacija.

„Nors mokslas žengia dideliais žingsniais ir randa vis naujų būdų pritaikyti kvantines technologijas, Lietuvoje jos dar tik pradeda įsitvirtinti. Norėdami pasirengti šių technologijų atėjimui į realų gyvenimą, pirmiausia turime būti su jomis susipažinę, tad tokia pasaulinė iniciatyva yra puiki proga prie jų prisiliesti ne tik pažengusiems šioje srityje, bet ir plačiajai visuomenei“, - sako dr. M. Mackoit-Sinkevičienė.

Kad turime tinkamai pasirengti šios srities projektams bei realių produktų kūrimui pritaria ir Lietuvos kvantinių technologijų asociacija. „Kvantinėms technologijoms pasaulyje įgaunant vis didesnį pagreitį ir norint būti pasirengus jų atėjimui, svarbu ir Lietuvai aktyviai pradėti kurti šios srities ekosistemą. Tikime, kad tokios iniciatyvos prisideda prie geresnio šios technologijos suvokimo, o ilgainiui – ir prie didesnio verslo bei mokslo įsitraukimo į šią sritį“, - sako asociacijos prezidentas Gytis Umantas.

Išskirtinis pasiūlymas elektronikos mėgėjams, auto diagnostikai ir meistrams - bent 10 kartų pigiau nei Lietuvoje skaitmeninis osciloskopas + signalo generatorius (Video, „Hantek DSO2D15“)
5311 5

Bent 10 kartų pigiau nei Lietuvoje!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Greitas ir saugus pristatymas

Super funkcionalumas

Išsamiau

Pasaulinės kvantinės dienos renginiai Lietuvoje prasidės nuotoline „Quantum Quiz“ viktorina, vyksiančia balandžio 14 dieną nuo 8 iki 23 valandos interneto svetainėje kvantinediena.lt. Konkursai vyks įvairiose kategorijose, o jų laimėtojų lauks prizai. Pirmoji kategorija bus skirta plačiajai visuomenei – jos dalyviai bus kviečiami dalintis mintimis apie kvantinę fiziką, taip pat atsakys į įvairius klausimus.

Antroje kategorijoje susirungs labiau pažengusieji fizikos moksluose. Čia lauks uždaviniai iš mokyklinio fizikos kurso, taip pat bendri teoriniai klausimai. Uždavinius rengia FTMC fizikas doc. dr. Jevgenij Chmeliov kartu su dr. M. Mackoit-Sinkevičiene. Trečioji kategorija bus sudėtingiausia – skirta tiesiogiai susiduriantiems su kvantine fizika ar ją studijuojantiems.

 

Be to, šį sekmadienį, balandžio 14 d., dr. M. Mackoit-Sinkevičienė pakvies ir išplėsti žinias apie kvantines technologijas bei jų raidą, pritaikymo galimybes. Tai bus galima padaryti nuo 18 val. jos „Youtube“ kanale vyksiančioje nuotolinėje paskaitoje.

Pasaulinės kvantinės dienos proga planuojama ir daugiau iniciatyvų – balandžio 18 d. 15 val. rengiamas FTMC (Saulėtekio al. 3, Vilniuje) vyksiantis Didysis Saulėtekio kvantinis protmūšis (registracija tinklalapyje kvantinediena.lt). Jį ves FTMC fizikė dr. Rusnė Ivaškevičiūtė-Povilauskienė. Taip pat mokslininkai iki gegužės pabaigos lankysis įvairiose mokyklose.  

Kvantinės technologijos prisidėjo prie daugelio įrenginių sukūrimo

Nuo 1998 m., kai Oksfordo universiteto mokslininkai sukūrė pirmąjį kvantinį kompiuterį, šių revoliucingų technologijų pritaikymas auga kartu su mokslo ir technologijų raida.

 

Daugelis šiandien naudojamų prietaisų yra paremti kvantine mechanika. Kompiuteriai, mobilieji telefonai, lazeriai, magnetinio rezonanso tomografijos aparatai, GPS sistemos, komunikacijos tinklai ir saulės elementai, – visi jie atsirado plėtojant kvantinės fizikos pritaikymo galimybes.

Kvantinių technologijų atnešami pokyčiai skatina ir naujų verslų, įmonių, bendruomenių, mokymosi išteklių ir net naujų inžinerijos šakų, tokių kaip kvantinė inžinerija, atsiradimą.

Be to, iššūkiai, su kuriais susiduriama vykdant kvantinius skaičiavimus, palaipsniui tampa sumaniais inžineriniais sprendimais, pritaikomais praktiniuose įrenginiuose, pavyzdžiui, tikslesniais atominiais laikrodžiais, kvantinių signalų stiprinimu kvantiniam ryšiui ir tvariems kubitams sukurti, kvantiniu internetu.

Ši technologijų raida reiškia pramonei ir visuomenei, jos saugumui kuriamą vertę. „Kvantinių tinklų siūlomas saugumo lygis bus daug didesnis nei kitų alternatyvų. Be to, tęsiami fundamentiniai tyrimai, leidžiantys efektyviau išnaudoti kvantinius efektus, surasti optimaliausias platformas tokioms technologijoms kurti. Pagal mokslinių straipsnių apie kvantines technologijas skaičių Europa yra pasaulio lyderė“, – pastebi dr. M. Mackoit-Sinkevičienė.

 

„Didelio našumo skaičiavimo įrenginiai yra ypatingai svarbūs daugybėje sričių – kuriant dirbtinio intelekto modelius, farmacijoje, finansuose, logistikoje, fundamentiniuose tyrimuose ar meteorologijoje“, – priduria Lietuvos kvantinių technologijų asociacijos vadovas dr. Tadas Paulauskas.

Lietuvoje pasaulinė kvantinė diena minima nuo 2021 metų

Pasaulinė kvantinė diena Lietuvoje minima nuo 2021 metų. Tuomet jos iniciatyvos pritraukė beveik pusantro tūkstančio dalyvių iš šalies mokyklų, universitetų, įmonių ir kitų organizacijų. 2022 m. šios dienos proga buvo rengiamos paskaitos apie kvantinius reiškinius, FTMC vyko paroda „Kvantinė fizika mene“ kvantiniams efektams ir kvantinės mechanikos mokslininkams pristatyti. Pernai šios dienos proga buvo surengta atvira „Open Readings Café Scientifique“ paskaita kvantinės kompiuterijos tema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: