Tikras mokslas virtuvėje: fizikai sukūrė programuojamus makaronus ir ne tik pateikė dar negirdėtus receptus, bet ir svarsto sukurti startuolį (Video) (2)
MIT fizikai sukūrė naują pastos tipą, tinkamą būsimų gaminių formų programavimui. Priklausomai nuo apdirbimo, šie lakštai vandenyje keičia formą: iš plokščių „ruošinių“ gaunami makaronai, kanoli, rotini („spiralės“) ir kitos žinomos formos. Pasak autorių, naujas pastos gaminimo būdas padės optimizuoti pristatymo išlaidas – įprastų formų pastos pakuotėse >67% tūrio užima oras. Apie kūrinį mokslininkai papasakojo Skaičiavimo technikos konferencijoje Denveryje, trumpai apie jį pranešama MIT pranešime spaudai.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Daugelio medžiagų formos kitimą galima valdyti. Pavyzdžiui, yra lydiniai, atsimenantys jiems suteiktą formą (nitinolas): užgrūdinus iš tokio lydinio padarytą spyruoklę, o po to ją išlyginus, kaitinama ji vėl susisuks į spyruoklę. Kitas formos valdymo būdas – naudojimas dvisluoksnių medžiagų, kur apatinio sluoksnio mechaninės savybės skiriasi viršutinio. Pavyzdžiui, vienas sluoksnis gali stipriau plėstis kaitinamas – tada plokščias tokio kompozito lakštas išsilenks. Alternatyvus variantas – viena iš medžiagų gali lengvai sugerti drėgmę ir išsipūsti. Tokiomis medžiagomis paremta 4D-spauda (trimačiai spausdiniai, keičiantys formą einant laikui – ketvirtajam išmatavimui).
Naujojo darbo autoriai, pasinaudoję tokia technika, sukūrė karštame vandenyje formą keičiančią valgomą pastą. Ji pagaminta iš želatinos ir valgomos celiuliozės sluoksnių, tačiau, pasak mokslininkų, galima panaudoti krakmolą, agarą ir baltymingas medžiagas.
Daugelio medžiagų formos kitimą galima valdyti. Pavyzdžiui, yra lydiniai, atsimenantys jiems suteiktą formą (nitinolas): užgrūdinus iš tokio lydinio padarytą spyruoklę, o po to ją išlyginus, kaitinama ji vėl susisuks į spyruoklę. Kitas formos valdymo būdas – naudojimas dvisluoksnių medžiagų, kur apatinio sluoksnio mechaninės savybės skiriasi viršutinio. Pavyzdžiui, vienas sluoksnis gali stipriau plėstis kaitinamas – tada plokščias tokio kompozito lakštas išsilenks. Alternatyvus variantas – viena iš medžiagų gali lengvai sugerti drėgmę ir išsipūsti. Tokiomis medžiagomis paremta 4D-spauda (trimačiai spausdiniai, keičiantys formą einant laikui – ketvirtajam išmatavimui).
Naujojo darbo autoriai, pasinaudoję tokia technika, sukūrė karštame vandenyje formą keičiančią valgomą pastą. Ji pagaminta iš želatinos ir valgomos celiuliozės sluoksnių, tačiau, pasak mokslininkų, galima panaudoti krakmolą, agarą ir baltymingas medžiagas.
Originaliame straipsnyje pateikiami keli patiekalų iš tokios pastos pavyzdžiai. Pavyzdžiui, sudėjus stačiakampius želatininės pastos lapelius į indus su vandeniu, kurio paviršiuje plaukioja ikrai, susisukdami lapeliai gali sukurti kanoli – vamzdeliu susuktą pastą su įdaru. Receptus mokslininkams padėjo kurti vieno Bostono restorano virtuvės šefas. Kaip pažymi fizikai, medžiagos kūrimui specialūs 3-D spausdintuvai nebūtini – galima naudoti įprastą trafaretinę spaudą.
Lėkštėje plokščiu dugnu paruoškite valgomą želatininį gelį (6 masės procentų). Naudokite tam skystį su skonio priedais (kalmaro rašalu, jūržolėmis, bulvių lupenų ekstraktu). Išdžiovinkite želatinos plėvelę oru (fenu ar ventiliatoriumi) – tai užtruks apie 12 valandų. Spausdintuvu ant želatinos plėvelės celiuliozės tirpalu (30 masės procentų) sužymėkite linijas. Supjaustykite plėvelę į skirtingas formas ir sudėkite į šiltą (30°C) vandenį. Pokyčiai turėtų įvykti per porą minučių.
Fizikai svarsto startuolio, kuris siųstų klientams visus būtinus ingredientus, kūrimą. Norimą pastos formą naudotojai galėtų sukurti patys internetine programėle – lankstymosi procesą galima nesunkiai modeliuoti, remiantis mechaninėmis želatinos ir celiuliozės ar kitų medžiagų savybėmis.
V. Koroliov