Jūros bangų generatoriai su "dirbtiniais raumenimis"  (0)

Japonų kompanija Hyper Drive netoli Floridos krantų atlieka jūros bangų energija varomo elektros generatoriaus bandymus. Pati generatoriaus idėja - menka naujiena. Jau senokai kalbama apie galimybės jūros bangas "įdarbinti" elektros gamyboje ir ta linkme atliekamas ne vienas eksperimentas ieškant efektyviausio ir patogiausio būdo. Tačiau šįsyk dėmesį patraukia panaudoti techniniai sprendimai - generatoriuje kinetinę vandens energiją į elektros srovę transformuoja polimeriniai „dirbtiniai raumenys“ (electroactive polymer artificial muscle, EPAM).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokiu būdu šis generatorius veikia? Principas labai paprastas - banguojanti jūra periodiškai "suspaudžia" ir "atleidžia" dirbtinius raumenis. Kiekvieno tokio judesio metu pagaminamas nedidelis elektros kiekis. Dirbtinių raumenų projektavimas vyko pagal amerikiečių nekomercinės tiriamosios organizacijos SRI International užsakymą. Tuo pačiu ji remia ir šiuos eksperimentus, kuriuose galima įsitikinti praktine tokių raumenų pritaikymo galimybe.

Pagal SRI duomenis, plūduriuojančiame bakene buvo sumontuoti keturi cilindriniai EPAM moduliai, kurių kiekvienas buvo 30 cm skersmens ir 20 cm aukščio. Vidutinė prietaiso generuojama galia sudarė 5 Wh - skaičiai neįspūdingi, bet kaip eksperimentiniam ir dar pakankamai ekologiškam gaminiui visai džiuginantys. Pasinaudojusi testo metu gautais rezultatais, Hyper Drive ketina padidinti modulio EPAM galią ir atsparumą tiek, kad jis nenutrūkstamai galėtų veikti bent metus laiko.

Be to, kompanija planuoja sukurti ir hibridinį generatorių, papildomai aprūpintą saulės baterijomis. Tai visai logiškas žingsnis, nes štilio metu, kuomet nebūna bangų dažniausiai šviečia Saulė, tuo tarpu Saulei pasilėpus po debesimis prasideda dargana ir bangavimas.

Visgi tokia sistema turi ir trūkumų - generatoriai talpinami vandens paviršiuje, tad atsiranda pavojus laivybai. Be to, jūros paviršiumi plukdomos nuolaužos gali sugadinti prie kranto plūduriuojančius generatorius. Šių trūkumų pavyksta išvengti povandeniniams bangų generatoriams - apie juos skaitykite šiame straipsnyje.

Pagal: "Искусственные мускулы" добывают электроэнергию из волн

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: