Šviesa gali pajudinti skystį  (0)

Vienas iš pačių įprasčiausių dalykų mūsų gyvenime yra šviesa. Tačiau tuo pat metu, tai vienas iš sudėtingiausių reiškinių fizikos pasaulyje. Šviesa savo keistų savybių dėka "išlaiko" ne vieną tyrinėtojų grupę. Štai visai nesenai svetainė „Live Science“ pranešė,jog šviesa gali pajudinti skystį. Nukreipę paprasčiausią šviesos spindulį į muiliną skystį, JAV ir Prancūzijos mokslininkai išgavo neįprastai ilgą čiurkšlę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manau, kad tai labai keista, nes žinau, kuriuo momentu skystis susiskaido į ląšelius, o šis taip nesielgė”, - sako Wendy Zhang, Čikagos universiteto fizikos profesorius. Mat gautoji skysčio srovelė prieš tapdama lašelių serija neįprastai ištįso.

Jau žinoma, kad lazeriais galima judinti atskiras medžiagų daleles, tačiau eksperimentu pirmąkart įrodyta, kad šviesa gali sukurti ir dalelių srautą. Be to, fizikai žino, kad skystį judina lazerio karštis. Todėl įdomus atradimas yra tai, kad šiuo atveju būtent šviesa, o ne šiluma atliko darbą.

„Šviesa mus išties šiek tiek spaudžia. Tai vadinama radiaciniu spaudimu”, - pasakoja W. Zhang. Šis spaudimas, kurį sukuria šviesos dalelės, fotonai, yra labai silpnas ir įprastai lieka nepastebėtas. Tačiau eksperimente naudotas skystis turi tokią silpną paviršiaus plėvelę, kad net šviesa gali ją paveikti.

Pasak mokslininkų, nauja technika gali praversti biomedicinoje ir biotechnologijose, kaip būdas kontroliuoti skysčiams, kurie teka per siauresnius nei žmogaus plaukas kanalus. Tai biomedicinos ir biotechnologijų sritis.

Mokslo festivalis "Erdvėlaivis Žemė"

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: