Pirmasis pasaulyje eksaflopinis superkompiuteris Frontier muša spartos rekordus  ()

Oak Ridge nacionalinės laboratorijos superkompiuteris Frontier yra pirmasis, per sekundę galintis atlikti milijardą milijardų operacijų – eksaflopsą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eilinis kompiuteris gali atlikti trilijoną operacijų per sekundę (teraflopsų) – milijoną kartų mažiau. Eksaflopsiniu Frontier superkompiuteriu galima spręsti įvairias sudėtingas mokslo problemas, tokias kaip tikslus klimato modeliavimas, branduolinės sintezės simuliacijos ir vaistų paieška.

„Frontier modeliavimo ir simuliavimo galimybės bus didžiausio skaičiavimo našumo lygio,” sako Thomas Zacharia iš Oak Ridge nacionalinės laboratorijos.

Frontier skaičiavimo sistema išdėstyta 74 atskirose spintose, ją sudaro 9400 standartinių centrinių procesorių (CPU) ir 37 000 GPU – procesorių, skirtų kurti 3D grafiką, bet galinčių atlikti ir įvairias kitas užduotis.

Taigi, mašinoje iš viso yra 8 730 112 branduolių, galinčių atlikti lygiagrečias skaičiavimo užduotis; tipiškame nešiojamame kompiuteryje jų paprastai būna nuo penkių iki devynių. Veikdamas visa galia, šis superkompiuteris išskiria tiek šilumos, kad jam būtinos galingos pompos, galinčios kiekvieną minutę per mašiną prastumti daugiau nei 25 000 litrų vandens.

Frontier eksaflopsinė galia ne tik užkėlė jį į tarptautinio galingiausių superkompiuterių sąrašo TOP500 pirmą vietą, bet ir sudaro ketvirtį viso šio sąrašo skaičiavimo galios.

„Viena mašina sudaro 25 procentus viso sąrašo našumo, taigi, tai išties labai labai įspūdingas pasiekimas,” pastebi Simon McIntosh-Smith iš Bristolio universiteto, JK.

 

Frontier dar neįgijo galutinės formos. Per ateinančius mėnesius ir metus, optimizuojant programinę įrangą, jis teoriškai gali pasiekti 2 eksaflopsus.

Anksčiau įkandin galingiausių superkompiuterių gan arti sekdavo daug panašių galimybių superkompiuterių. Nors porai ateinančių metų keli eksaflopsiniai superkompiuteriai planuojami, nėra aišku, kaip plačiai ši technologija paplis.

„Elektronikos tobulėjimo tempas kiek sulėtėjo, tad nesitikime, kad eksaflopsinės mašinos TOP500 sąrašą užpildys taip greitai, kaip tai nutiko, pavyzdžiui, su petaflopsiniais,” pažymi McIntosh-Smith, kalbėdamas apie tūkstantį kartų mažesnių galimybių mašinas.

Alex Wilkins
www.newscientist.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()