[Žinios trumpai] Graikija neištvėrė ir atvirai užsipuolė Vokietiją: „Tai ką daro Scholzas yra pasityčiojimas ir iš Ukrainos, ir iš Graikijos“  (7)

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pastaruoju metu sulaukia labai didelės kritikos. Daug kas mano, kad Vokietijos Ukrainai skirti ginklai frontą pasiekia labai vėlai. O ir tai, kad Vokietija ilgą laiką apskritai vengė suteikti Ukrainai sunkiąją ginkluotę, nėra pamiršta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Graikijos Gynybos ministerija Olafo Scholzo politiką pavadino cirku. Graikija norėtų sudaryti sandorį su Vokietija - savo senas pėstininkų kovos mašinas išsiųsti į Ukrainą, o iš Vokietijos gauti naujų. Tačiau, kaip teigia, vienas „Bild“ cituojamas Graikijos Gynybos ministerijos pareigūnas, gali praeiti ir pora mėnesių, kol Graikija gaus vokiškų mašinų.

Birželio 1 dieną buvo skelbiama, kad Graikija ir Vokietija pasiekė tokį susitarimą. Tiesa, ir jis yra kritikuotinas, nes kokybiškos, modernios „Mader“ mašinos galėtų būti siunčiamos tiesiai į Ukrainą. Vietoje to, Vokietija ir Graikija susitarė įvykdyti keistus mainus - į Graikiją būtų išsiųsti „Marder“, o į Ukrainą - seni BMP-1A1, kuriuos Vokietija Graikijai pardavė prieš 28 metus. Logika yra paprasta - ukrainiečiai moka naudoti tą seną techniką, o Vokietija savotiškai apsisaugo nuo savos gamybos įrangos siuntimo į karštą konfliktą.

Tegul ir ne tobulas sprendimas, bet sprendimas. Tačiau Graikija nerimauja dėl jo vykdymo greičio. „Kada Ukraina gaus tankus - kai baigsis karas? Tai yra cirkas. Pasityčiojimas ir iš Ukrainos, ir iš Graikijos. Tam nėra priežasčių. Olafas Scholzas nenori tiesiogiai padėti Ukrainai, bet nenori to pripažinti“, „Bild“ cituoja šaltinį Graikijos Gynybos ministerijoje.

Christos Kapucis, graikų karybos ekspertas, šį planą apskritai laiko pavojingu - juk senose mašinose ukrainiečiai bus lengvi taikiniai. Nors tie BMP-1A1 į Graikiją iškeliavo prieš 28 metus, tai yra seni Rytų Vokietijos rezervai pagaminti gerokai prieš tai. Ir taip, graikai atnaujino šias mašinas, bet „Marder“ tiesiog yra geresnis ginklas.

 

Tai kodėl Scholzas vengia tiesiogiai padėti Ukrainai? Vokietija turi istorinių žaizdų ir tiesiog nenori dalyvauti kare, net ir taip netiesiogiai. Be to, Vokietijoje gyvena keli milijonai rusų. Galiausiai, dar visai neseniai Vokietija stengėsi gerinti santykius su Rusija ir plėtoti energetinius projektus („Nord Stream 2“) - tai atvėrė duris Rusijos įtakos didinimui Vokietijos politinėse viršūnėse.

(16)
(12)
(4)

Komentarai (7)