Rusiško „Bayraktar“ analogo kūrimas virto tikru fiasko: analitikai įvardijo priežastis (Video)  (1)

Rusijos karinio drono „Altius“ kūrimas prasidėjo kartu su turkų „Bayraktar“, kurių jau pagaminta apie 300. Rusijos Federacija gali pasigirti tik vienu prototipu, kuris niekada nebuvo priimtas į karo tarnybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau 20 metų Rusijai nepavyko pradėti masinės kovinio bepiločio „Altius“ gamybos, kurį pozicionuoja kaip Turkijos „Bayraktar“ konkurentą. Anot „Groshi“ projekto, priežastis buvo korupcija.

„Sokol Altius“ vardu pavadintą droną 2011 metais pradėjo kurti Kazanės jungtinis projektavimo biuras beveik vienu metu su garsiuoju „Bayraktar TB2“, kurį dabar sėkmingai naudoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Iš pradžių smogiamasis ir žvalgybinis dronas vadinosi „Altair“, propagandistai tikino, kad „analogų nėra“ ir kalbėjo apie unikalias technologijas. Pirmuosius skrydžio bandymus planuota atlikti 2014-2015 metais, tačiau kūrėjai praleido terminus ir prototipą į orą pakėlė tik 2018 metais.

„Tai mūsų pasididžiavimas. Daugeliu atžvilgių šis nepilotuojamas smogiamoji ir žvalgybinio lėktuvo modelis pranoksta užsienio pirmaujančių pasaulio šalių analogus“, - sakė Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų pagrindinės vadovybės nepilotuojamos aviacijos vado pavaduotojas Sergejus Tyugay.

„Groshi“ teigimu, Turkijos įmonė „Bayrak“ jau pagamino apie 300 „Bayraktar“ dronų, o „Altius“ egzistuoja tik vienas egzempliorius (kai kuriais šaltiniais 3) ir dar toli iki masinės gamybos.

 

Kalbant apie technines charakteristikas, rusiškas UAV yra prastesnis už konkurentus iš Turkijos ir JAV pagal greitį, taip pat pagal maksimalų aukštį. Vienintelis privalumas yra skrydžio laikas – iki 48 valandų, tačiau jį suteikė ne rusų konstruktoriai, o vokiškas RED A03 variklis iš „Rotax“.

Analitikai mano, kad lėto „Altair“ įvedimo priežastis – plėtrai skiriamų pinigų vagystė. 2020 metais Simonovo dizaino biuro generalinis direktorius Aleksandras Gomzinas buvo apkaltintas sukčiavimu ir 494 milijonų rublių (7,8 mln. eurų) vagyste.

Tyrėjų teigimu, 2011–2012 m. biuras sudarė fiktyvias sutartis su „Miltek LLC“ tyrimų ir plėtros darbams atlikti, dėl to buvo skirta 91,3 mln. rublių (1,4 mln. eurų). Po dvejų metų Aleksandras Gomzinas buvo paleistas, tačiau teismas negalėjo išsiaiškinti, kur dingo pinigai.

 

Netrukus projektas buvo pervadintas į „Altius“ ir perduotas Uralo civilinės aviacijos gamyklai, kur žadėjo 2021 metais modifikuoti ir išbandyti droną. Bandymai vyko praėjusių metų pabaigoje, tačiau informacijos apie tai, kad Rusijos kariuomenė priėmė UAV į tarnybą, nebuvo. Kai kurie šaltiniai teigia, kad pirmieji pristatymai bus įmanomi tik 2023 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(6)
(41)

Komentarai (1)