Beprecedentis įvykis: JK firmos privalo išjungti galingus kompiuterius – „ši savaitė suteikė mums pamoką“  ()

Kompanijos imasi žingsnių užkirsti kelią galingiems kompiuteriams karščio daromą žalą, kai kurios visai išjungia mašinas, naudojamas programinei įrangai atnaujinti ar grafikai atvaizduoti


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JK galingiems kompiuteriams problemas kelia beprecedentė karščio banga, dalis įrangos išjungiama, siekiant išvengti žalos. Viena kompanija teigia statysianti naują duomenų centrą su didesnėmis aušinimo galimybėmis. Tačiau stiprėjanti tendencija galingą kompiuterių debesijos įrangą nuomotis, daugelis galės ir toliau veikti įprastai.

John Murray iš Liverpoolio universiteto sakė New Scientist, kad dalis techninės įrangos jam priklausančioje dirbtinio intelekto firmoje dėl karščio bangos vakar buvo išjungta. Nors kompanijos programinė įranga, su kuria bendrauja vartotojai, laikoma debesijoje, įranga jos duomenų centre kontroliuoja atnaujinimus, dėl to niekas negalėjo vykti, kol temperatūros netapo pakankamai saugios, kad būtų galima įrangą vėl įjungti.

„Veikėme mažesne galia ir 16:15, pamatavę įrangos temperatūrą, išjungėme visai,“ sako jis.

Murray'aus kompanija dabar stato naują duomenų centrą, kurio aušinimo pajėgumai bus didesni. „Ši savaitė suteikė mums pamoką.“ – pastebi jis.

Panorėjęs likti anonimu, Londone įsikūrusios vaizdo efektų kompanijos IT palaikymo darbuotojas sakė pasirengęs kelių lygių planus, kaip išjungti įrangą, priklausomai nuo maksimalios temperatūros.

„Peržiūrėjome, ko nereikia mašinų kambaryje ir išjungiame tai. Kai kurios mūsų renderinimo mašinos tikriausia nebus naudojamos, tad, išjungiame jas, kad būtų mažesnis krūvis oro kondicionavimui,“ sako jis. „Mūsų komandas tai truputį erzins, bet galima bys išsisukti.“

„Jei tai liks problema, reikės investuoti daugiau laiko ir pinigų mašinų kambariams tobulinti, ir tai gali paspartinti bendrą tendenciją perkelti įrangą trečiųjų šalių debesijos tiekėjams ar duomenų centrams,“ pažymėjo jis.

 

Kompanijų nuomojami debesijos kompiuterių pajėgumus teikiantys kompiuteriai gali būti bet kur, ir dažniausiai būna dalis milžiniškų duomenų centrų, aprūpintų galingu aušinimu, tad gali išvengti karščio bangų poveikio, nors veikdami jie sukuria dideles anglies dioksido emisijas.

Jeremy Smith iš vaizdo efektų ir animacijos studijos Jellyfish Pictures, sako, kad jo kompanija naudoja kelis debesų kompiuterijos tiekėjus. „Dėl to netapome JK karščio bangų įkaitais,“ sako jis.

Didesnės JK firmos, turinčios nuosavus duomenų centrus, tokios, kaip Nvidia, valdanti dar neseniai JK buvusį galingiausią superkompiuterį, irgi gali daug investuoti į aušinimą.

 

Jens Neuschäfer iš Nvidia sako, kad kompanijos superkompiuteryje ir kitose mašinose esantys grafikos procesoriai (GPU) turi įmontuotą apsaugą nuo temperatūros. „Nenormaliai pakilus temperatūrai, GPU automatiškai sumažina taktinį veikimo dažnį ir energijos sunaudojimą, o jei perkaitimas nesibaigia, išsijungia visai,“ paaiškina jis.

Matthew Sparkes
www.newscientist.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()