Karybos analitikai: visai įmanoma, kad vyksta netikra ataka, tikroji prasidės kitur  ()

Ukrainiečių žiniasklaida skelbia apie prasidėjusį didelį kontrpuolimą Chersono srityje, kuri buvo užimta rusų kariuomenės jau pirmomis invazijos savaitėmis. Rusai iš pradžių žinias apie ukrainiečių kontrpuolimą pavadino netikra naujiena, tačiau britų žvalgyba savo ataskaitoje tvirtina, kad ukrainiečiams pavyko pietuose pastumti fronto liniją, o Amerikos karo tyrimų institutas teigia, kad ukrainiečių kariuomenės kontrpuolimas tikrai prasidėjo, bet jam reikės laiko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai Žinių radijo radijo laidoje „Dienos klausimas“ diskutavę karo ekspertai sutiko, kad iniciatyva dabar – Ukrainos rankose.

Ekspertas: ukrainiečiai eis labai lėtai

Generolo J. Žemaičio karo akademijos ginkluotės dėstytojas Artur Plokšto laidoje svarstė, jog kontrataka Chersone gali būti skirta išgąsdinti okupantus.

„O kas dabar vyksta Chersone, aš būčiau linkęs galvoti, kad čia yra kontrataka, bet ji daugiau skirta tam, kad pabandytų išgąsdinti rusų pajėgas prie Chersoną, galbūt patys pabėgs. (…) Aišku, čia yra tokia ir psichologinė ataka, bet iš kitos pusės tikra ataka. Bet ukrainiečiai tiesiog turi mažiau karių, bet geresnių, jie vengia aukų. Kas mano nuomone yra labai logiška.

Ir jie neina į ataką nežiūrint į nieką – juk ne II Pasaulinis karas, ir ne Stalinas už nugaros“, – taip šios savaitės pradžios Ukrainos pajėgų veiksmus Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ vertino A. Plokšto.

Jis radijo laidoje dalijosi savo įžvalgomis, kad ukrainiečiai „eis labai lėtai“.

„Eis gal ir savaitėmis. Ir iš to, ką aš matau – ten tankai yra, tankai gauti arba iš Lenkijos, arba Čekijos, jie yra šiek tiek modernizuoti. Tai jeigu yra tankai, yra ir ataka. Bet visai įmanoma, kad tai yra netikra ataka, kad po kelių dienų ataka ateis iš Charkivo srities, kad būtų nustumta fronto linija. Nes Charkivas nuolatos yra apšaudomas.

Čia yra problema ir Rusijos pajėgoms, nes jie savo trečią korpusą į frontą permeta. Ir dabar jiems užduotis – kur jį permesti. Aišku, blogiausias sprendimas būtų, jei permestų gabalais į visą frontą. Nes niekur nebus jėgos“, – teigė Generolo J. Žemaičio karo akademijos ginkluotės dėstytojas A. Plokšto.

Ukrainiečiai turi du mėnesius aktyviam veikimui

Gynybos paramos fondo vadovas, atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis laidoje kalbėjo, jog ukrainiečiai sėkmingai atkirto Rusijos karines pajėgas nuo logistinių gradinių.

„Galima sakyti, kad dabar stipriausia rusų vieta, stipriausias kontingentas yra sutelktas būtent prie Chersono. Tai galima daryti tokią prielaidą, kad ukrainiečiai specialiai afišavosi. (…) Gal čia ir buvo toks sumanymas – kad rusai labai išsigąstų ir pultų gelbėti Chersoną, nes ši srities dėkinga vieta, nes su dabartine turima ginkluote ukrainiečiai gali izoliuoti ir jau izoliavo Rusijos pajėgas nuo logistikos“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

 

V. Malinionis teigė, jog galima sakyti, kad paskutinius mėnesius ukrainiečiai aktyviai vykdė Rusijos pajėgų alinimo veiksmus.

„Ir dabar jie perėjo į tam tikrus puolamuosius veiksmus. Nieko nuostabaus, jie atsiėmė keturias kaimus, tai pakankamai nemaža teritorija, netgi ir Ukrainos masteliais žiūrint. (…) Dabar gali būti, kad jie toliau apšaudys, dar toliau alins ir kai matys reikalą ir vėl bandys užimti. Kur pagrindinė puolimo ašis – aš irgi nesiryžtų vertinti. Tą sumanymą turi tik Ukrainos gynybos štabas ir tikrųjų kėslų jie nenorėtų atskleisti. Nes už tą informaciją Rusijos gynybos štabas mums sumokėtų begalę pinigų, jie labai norėtų žinoti, kur yra pagrindinė puolimo ašis. Tikėkimės, kad puolimas nesustos“, – sakė atsargos pulkininkas.

 

V. Malinionis taip pat Žinių radijo eteryje priminė, jog lapkričio mėnesį prasidės lietūs.

„Ir didelė dalis Ukrainos teritorijos palei Donbasą taps nepravažiuojama. O tai labai komplikuos tankų ir kitokios technikos judėjimą. Dabar yra toks galimybių langas du mėnesius kokius. Ir jeigu ukrainiečiai gavo pakankamai ginkluotės, gali būti, kad jie gali sukelti pakankamą persvarą ir padarytų esminį persilaužymą“, – sakė Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas.

Generolo J. Žemaičio karo akademijos ginkluotės dėstytojas A. Plokšto laidoje kalbėjo, jog nėra tikras ar verta „imti Chersoną“.

Iniciatyva – Ukrainos rankose

Atsargos pulkininkas V. Malinionis Žinių radijo eteryje teigė, jog jau prieš kelias savaites galima sakyti, kad ukrainiečiai karo lauke perėmė iniciatyvą.

„Jie jau pradėjo diktuoti, kur vyks mūšis, kada vyks, kur pagrindinės spaudimo kryptys. Tai yra – jie privertė Rusijos kariuomenę atsižvelgti į jų veiksmus. Anksčiau to nebuvo ir Ukrainos kariuomenė būdavo ta, kuri reaguodavo į Rusijos puolimo veiksmus“, – kalbėjo jis.

 

Tai, anot atsargos pulkininko, rodo, kad ukrainiečiai privertė Rusiją pajėgas sutelkti iš kitų fronto vietų į Chersoną.

„Ukrainiečiai dabar sėkmingai nukirto tą visą grupuotę nuo logistikos. Ir jau matome dabar, kad jie organizavo keletą sėkmingų atakų, o kaip bus toliau – pamatysime“, – teigė V. Malinionis.

Generolo J. Žemaičio karo akademijos ginkluotės dėstytojas A. Plokšto taip pat sutiko, kad šiuo metu iniciatyva yra ukrainiečių rankose.

„Bet dėl lūžio... Aš būčiau linkęs palaukti iki Kalėdų. Tada tendencija bus matoma. Aš dar taip nesakyčiau. Iš vienos pusės – kažkur ukrainiečių pajėgos turėjo pasirodyti, dar reikia pažiūrėti, kaip seksis, nes Rusija, kad ir kaip besuksi, yra stipresnė pusė. Bet šiaip, aišku, ukrainiečiai laimi informacinį karą“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė A. Plokšto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(42)
(1)
(41)

Komentarai ()

Susijusios žymos: