[Žinios trumpai] Rusijos vadovybė gavo slaptą ataskaitą apie tikrąjį sankcijų poveikį: nuo pateiktos informacijos šiaušiasi plaukai  (1)

Rusijos vyriausybė gavo „slaptą“ ekonominę ataskaitą ir prognozę, įvertinančią karo prieš Ukrainą ir Vakarų sankcijų poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos vyriausybės nariai gavo konfidencialų dokumentą apie Rusijos ekonomikos būklę ir perspektyvas, smarkiai kontrastuojantį su optimistiškais viešais politikų pareiškimais.

Ataskaitoje nurodoma, kad pagrindiniai sektoriai patiria staigų gamybos sumažėjimą, todėl prasideda protų nutekėjimo procesas. Dėl to Rusijos Federacija gali susidurti su ilgesniu ir gilesniu nuosmukiu, nes bus taikomos Vakarų sankcijos. Pramonės sritims, kuriomis šalis daugelį metų rėmėsi, iškils pavojus, rašo  „Bloomberg“ , remdamasi šaltiniais.

Agentūra pažymi, kad ataskaita yra valdininkų ir ekspertų mėnesių darbo rezultatas, bandant įvertinti tikrąjį Rusijos ekonominės izoliacijos poveikį dėl prezidento Vladimiro Putino sprendimo įsiveržti į Ukrainą. Dokumentas buvo pristatytas rugpjūčio 30 dieną vykusiame uždarame aukštų pareigūnų susirinkime.

Du iš trijų ataskaitoje pateiktų scenarijų rodo, kad nuosmukis paspartės 2023 m., o į prieškarinį lygį ekonomika grįš tik dešimtmečio pabaigoje ar vėliau. Ekspertų prognozėmis, kitais metais Rusijos ekonomikos kritimas bus 8,3 % žemiau 2021 m. lygio, o „pesimistinis“ scenarijus 2024 m. numato 11,9 % kritimą.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad staigus Europos pasitraukimas iš Rusijos naftos ir dujų rinkos taip pat gali pakenkti Kremliaus galimybėms aprūpinti savo rinką. Be to, ataskaitoje skaičiuojama, kad iki 2025 m. šalį gali palikti iki 200 000 IT specialistų, o tai yra pirmoji oficiali prognozė, kad padidės protų nutekėjimas.

 

Nepaisant to, Rusijos Federacijos valstybės pareigūnai ir toliau teigia, kad sankcijų smūgis buvo mažesnis, nei jie tikėjosi.

Rusijos valdžia buvo įspėta, kad pasaulyje kilus ekonominei krizei Rusija gali susidurti su sumažėjusio eksporto banga. Pirmiausia išnyks jos gaminių paklausa. Tai gali išprovokuoti rublio kritimą ir infliacijos šuolį.

Kalbant apie importą, „pagrindinė trumpalaikė rizika yra gamybos sustabdymas dėl importuojamų žaliavų ir komponentų trūkumo. Ilgainiui nesugebėjimas taisyti importuotos įrangos gali visam laikui apriboti augimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(84)
(2)
(82)

Komentarai (1)