Paaiškėjo, kas finansuoja Rusijos karą - mokami beprotiški pinigai, tai gerokai daugiau nei išlaidos karui  (3)

Rusija per šešis mėnesius po invazijos į Ukrainą gavo milžinišką 158 milijardų eurų sumą, iš kurios daugiau nei pusė tenka ES, antradienį pranešė ekspertų grupė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Energetikos ir švaraus oro tyrimų centras paragino imtis veiksmingesnių sankcijų Maskvai po to, kai dėl invazijos smarkiai išaugo naftos, dujų ir anglies kainos.

„Augančios iškastinio kuro kainos reiškia, kad dabartinės Rusijos pajamos gerokai viršija ankstesnių metų lygį, nepaisant šių metų eksporto apimčių sumažėjimo“, – teigia Suomijoje įsikūrusi organizacija.

Gamtinių dujų kainos pastaruoju metu Europoje išaugo iki rekordinio lygio, kai Rusija nutraukė tiekimą. Žalios naftos kainos taip pat šoktelėjo po invazijos, nors vėliau jos atsitraukė.

„Nuo invazijos pradžios iškastinio kuro eksportas į Rusijos federalinį biudžetą įnešė maždaug 43 milijardus eurų, padėdamas Ukrainoje finansuoti karo nusikaltimus“, – sakė CREA.

Per šį laikotarpį CREA apskaičiavo, kad Europos Sąjunga buvo didžiausia Rusijos iškastinio kuro importuotoja – už 85,1 mlrd. eurų.

Po to Kinija – 34,9 milijardo eurų, o Turkija – 10,7 milijardo eurų.

Nors ES sustabdė rusiškų anglių pirkimą, ji tik palaipsniui uždraudžia rusišką naftą ir nepriėmė jokių gamtinių dujų importo apribojimų, nuo kurių labai priklauso pati.

 

CREA teigė, kad ES draudimas importuoti rusišką anglį buvo veiksmingas.

Įsigaliojus draudimui, Rusijos anglies eksportas nuo karo pradžios sumažėjo iki žemiausio lygio.

„Rusijai nepavyko rasti kitų pirkėjų, kurie pakeistų mažėjančią ES paklausą“, – teigė CREA.

Tačiau ji paragino griežtinti taisykles ir jų vykdymą, susijusį su Rusijos naftos eksportu, skubindama ES ir JK panaudoti savo svertus pasaulinei laivybai.

„ES turi uždrausti naudoti europiečiams priklausančius laivus ir Europos uostus Rusijos naftos gabenimui į trečiąsias šalis, o JK turi nustoti leisti savo draudimo pramonei dalyvauti šioje prekyboje“, – pareiškė CREA.

 

Tuo tarpu Didžiojo septyneto šalys penktadienį pažadėjo skubiai siekti, kad Rusijos žaliavinės naftos kainos būtų ribojamos, o tai atimtų iš Rusijos didžiąją dalį pajamų, kurias dabar gauna iš naftos eksporto.

Jungtinės Valstijos kelis mėnesius ginčijosi dėl kainų viršutinės ribos įvedimo, teigdamos, kad Vakarų draudimai Rusijos energetikos produktams prisidėjo prie kainų kilimo, padėjusio Maskvai finansuoti savo karo mašiną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(10)
(12)

Komentarai (3)