Ant katastrofos slenksčio – kaip Putino branduoliniai grasinimai paveiks Pasaulio pabaigos laikrodį: ar jis priartės prie vidurnakčio?  ()

Karas Ukrainoje pastarosiomis dienomis paaštrėjo Rusijai aneksavus keturis Ukrainos regionus, o Vladimirui Putinui pažadėjus juos ginti „visomis turimomis jėgomis ir priemonėmis“, o tai kelia susirūpinimą dėl branduolinio karo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgiant į tai, gali būti, kad 2023 m. sausio mėn. Pasaulio pabaigos laikrodis gali būti nustatytas dar arčiau svarbiausio vidurnakčio taško.

Pasaulio pabaigos laikrodis (Doomsday Clock) yra vizualus vaizdas, kaip žmonija yra arti savęs sunaikinimo, atsižvelgiant į tai, kiek arti jos minutinė rodyklė iki vidurnakčio.

1947 m. šį laikrodį sukūrė „Bulletin of the Atomic Scientists“, ne pelno siekianti mokslo ir saugumo organizacija, kurią iš pradžių įkūrė buvę Manheteno projekto mokslininkai. Kiekvienų metų sausio mėnesį mokslininkų grupė yra atsakinga už sprendimą, ar reikia pajudinti minučių rodyklę, ar ne arba palikiti ją ten, kur yra.

Originalus „Doomsday Clock“ buvo nustatytas septynioms minutėms iki vidurnakčio ir nuo to laiko buvo perkeltas 24 kartus. Visai neseniai jis buvo perkeltas nuo dviejų minučių iki vidurnakčio iki 100 sekundžių iki vidurnakčio 2020 m., o minučių rodyklė nuo to laiko liko toje pačioje padėtyje.

 

Pastarąjį kartą „Doomsday Clock“ buvo nustatytas 2022 metų sausį, prieš pat Putinui pradėjus Rusijos invaziją į Ukrainą.

Bulletin of the Atomic Scientists paskelbė pareiškimą:

„Rusijos invazija į Ukrainą atgaivino šį košmarišką scenarijų, kai Putinas grasina pakelti branduolinio pavojaus lygį ir net pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo panaudoti branduolinį ginklą. Taip atrodo 100 sekundžių iki vidurnakčio“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(16)
(-12)

Komentarai ()