Švedija skelbia apie pavojų saugumui: atsisakė „Eurojust“ pasiūlymo bendrai tirti „Nord Stream“ sprogimus, skelbia netikėtą priežastį  (1)

Praėjus kelioms dienoms po to, kai Švedija atsisakė pasidalyti su Rusijos valdžios institucijomis savo tyrimo dėl „Nord Stream“ dujotiekių sprogimų išvadomis, šalis taip pat atmetė planus su sąjungininkais sudaryti bendrą tyrimo grupę, motyvuodama nacionaliniu saugumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad „Eurojust“, teisminio bendradarbiavimo agentūra, kreipėsi į Švediją, kad su Danija ir Vokietija sudarytų Jungtinę tyrimo grupę (JIT), kuri išnagrinėtų sprogimus.

Tačiau kriminaliniame tyrime dalyvavęs Švedijos prokuroras Matsas Ljungqvistas pareiškė, kad šalis jau bendradarbiauja su Danija ir Vokietija, todėl naują pasiūlymą atmetė.

M. Ljungqvistas pridūrė, kad sutikus kurti JIT galėtų būti nutekinti konfidencialūs duomenys.

„Taip yra todėl, kad mūsų tyrime yra informacijos, kuriai taikomas konfidencialumas, tiesiogiai susijęs su nacionaliniu saugumu“, – sakė M. Ljungqvistas.

Švedijos ministrė pirmininkė Magdalena Andersson anksčiau šią savaitę atsisakė pasidalyti tyrimo išvadomis su Rusija, motyvuodama panašia „konfidencialumo“ priežastimi.

„Švedijoje mūsų pirminiai tyrimai yra konfidencialūs, ir tai, žinoma, galioja ir šiuo atveju“, – sakė ji žurnalistams.

Praėjusią savaitę Rusija pareikalavo, jog būtų įtraukta į tyrimą, ypač atliekamą Švedijos.

„Tyrimas tikrai turėtų būti. Žinoma, dalyvaujant Rusijai“, – RF užsienio reikalų viceministrą Sergejų Veršininą citavo valstybinės naujienų agentūros.

 

Po dviejų sprogimų „Nord Stream“ dujotiekiuose įvyko nepaaiškinamas dujų nuotėkis. Buvo pranešta apie įtartinus incidentus prie Danijai priklausančios Bornholmo salos Baltijos jūroje.

Vokietija, Danija ir Švedija tvirtino, kad tai buvo iš anksto apgalvoti išpuoliai, kuriais siekta sugadinti dujotiekį.

Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino tai Vakarų gudrybe, nes jų sankcijos nepaveikė Maskvos.

„Vakarams sankcijų neužtenka, jie perėjo į sabotažą. Neįtikėtina, bet tai yra faktas!“, – per tiesioginę transliaciją pareiškė V. Putinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai (1)