[Žinios trumpai] Rusija Kryme atstato superslaptą „Objektą 825“ – jau aišku, kas tai bus (Foto, Video)  ()

Gali būti, kad atkurtoje bazėje slėpsis povandeniniai laivai ginkluoti raketomis „Kalibr“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusų įsibrovėliai laikinai okupuotame Kryme pradėjo statyti papildomą infrastruktūrą šalia vadinamojo „Objekto 825 GTS“ Balaklavoje, kur kadaise buvo sovietų požeminė povandeninių laivų bazė, o dabar įrengtas „muziejaus kompleksas“ apie Šaltojo karo laikus.

Iš išorės statybos darbų atrodo, kad rusai turės papildomų švartavimo vietų pramoginėms jachtoms. Bet atsižvelgiant į objekto specifiką, darbų tikslas gali būti tik karinis – atkurti šią bazę Balaklavoje, kad ja galėtų naudotis Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivynas. Tai rašo „ Naval News“ portalas, remdamasis karo tyrinėtojo H.I. Suttono duomenimis.

Prieš karą Krymo okupantai rusai bandė Balaklavą pozicionuoti kaip „kurortinį miestelį“ ir jaukią pramoginių jachtų uostą. Ir tuo pat metu rusai bandė nuslėpti, kad Balaklava yra vienas iš „palaikymo taškų“ FSB pakrančių apsaugos laivams.

Kai okupantai pradėjo atstatyti „Objektą 825“, jie visiškai atkūrė tunelio praėjimą povandeniniams laivams. Matyt, okupantai turėjo visiškai atkurti ir vėdinimo sistemą, kuri sovietmečiu užtikrino „Objekto 825“ veikimą.

 

Dar vienas įdomus niuansas. 2021 metų pabaigoje rusai į „muziejaus kompleksą“ kaip „eksponatą“ atgabeno povandeninį laivą S-49, kuris iki 2019 metų Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyne tarnavo kaip plūduriuojanti dyzelinių-elektrinių povandeninių laivų įkrovimo stotis.

Kai Sovietų Sąjunga statė „Objektą 825“, ji skaičiavo, kad ši konstrukcija turėtų atlaikyti 100 kilotonų galios branduolinės galvutės sprogdinimą. O po to – iki 30 dienų dirbti neprisijungus prie išorinių šaltinių.

Tačiau publikacijos autoriai mano, kad 2022 metais Rusija planuoja buvusią bazę Balaklavoje panaudoti proziškesniam tikslui – kaip priedangą apsisaugoti nuo Ukrainos karinio jūrų laivyno priešlaivinių raketų „Neptūnas“ ir „Harpūnas“.

 

Labiausiai tikėtina, kad Balaklavoje rusai dislokuos savo povandeninius laivus, ginkluotus raketomis „Kalibr“. Kadangi „Objektas 825“ istoriškai nebuvo skirtas dislokuoti dideliems paviršiniams laivams.

Požeminio komplekso statyba truko aštuonerius metus – nuo 1953 iki 1961 m. Siekiant užtikrinti slaptumą, atsargos buvo gabenamos naktį barža atviroje jūroje. 1993 m. uždarius kompleksą didžioji dalis komplekso yra nesaugoma.

Apleistas objektas 2000 metais buvo perduotas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinėms jūrų pajėgoms. 2003 m. jame įkurtas muziejus.

Objektas buvo priskirtas Rusijos jurisdikcijai 2014 m., po Krymo aneksijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(18)
(-14)

Komentarai ()