Baltieji rūmai lengvai šokiruoti, kokio ginklo paprašė Ukraina – rusus šluotų masiškai  ()

Jungtinės Valstijos pareiškė susirūpinusios dėl prašymo tiekti Ukrainai kasetinius šaudmenis ir kol kas šio klausimo nesvarsto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau teisiškai nei Ukraina, nei JAV, nei Rusija nėra pasirašiusios tarptautinių sutarčių dėl kasetinių ginklų uždraudimo.

Be to, rusai paprastai vadovaujasi savo vidaus teisės aktais ir plačiai naudoja kasetinius šaudmenis. Apie tai pasakojo karo ekspertas ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generolas leitenantas Igoris Romanenko.

Pastaruoju metu Rusija į Ukrainą atsivežė daug personalo, daugiausia mobilizuotų okupantų. Be to, šalis agresorė slapta ruošia naują mobilizacijos bangą. Todėl ginkluotosioms pajėgoms kyla klausimas, kaip veiksmingai kovoti su dideliu priešo gyvosios jėgos kiekiu.

Pagal galiojančius teisės aktus tarptautinių normų Ukraina nepažeidžia, nes nėra pasirašiusi kasetinių šaudmenų uždraudimo sutarties. Be to, šios sutarties nepasirašė ir kitos dvi procese dalyvaujančios šalys.

Bet JAV baiminasi galimo Ukrainos ir Rusijos karo eskalavimo, todėl į tokius prašymus žiūri atsargiai. Deja, tik vėlesni baisūs įvykiai išjudina Ukrainos partnerius iš savo vietos.

„Kalbant apie šiuos ginklus, svarstoma panaudoti kasetines raketas, kad prie jų būtų pritvirtintos valdomos bombos. Taigi šis tandemas leidžia naudoti didelio tikslumo ginklus iki 150 kilometrų atstumu“, – sakė Romanenko.

Ką pasakė Baltieji rūmai?

Baltųjų rūmų Saugumo tarybos strateginės komunikacijos koordinatorius Johnas Kirby patvirtino, kad Vašingtonas yra susirūpinęs dėl Ukrainos kasetinių šaudmenų naudojimo. Tačiau Bideno administracijos pareigūnas atsisakė patvirtinti, kad Kijevas tikrai išsiuntė tokį prašymą Vašingtonui.

 

„Remdamiesi savo politika, turime susirūpinimą dėl tokios amunicijos naudojimo“, - sakė Kirby.

Žiniasklaidos šaltiniai teigia, kad Vašingtonas aktyviai nesvarsto ne tik kasetinių šaudmenų, bet ir kitų rūšių ginklų prašymų. Tačiau apie kokį ginklą kalbama, kol kas nenurodoma. Kartu leidinio pašnekovai patikslino, kad tai nėra atsisakymas. Tiesiog kai kurios užklausos dar neapdorotos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(87)
(2)
(85)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()