Skraidančiu lazeriu pirmąkart numušta balistinė raketa (Video)  (2)

JAV Priešraketinės gynybos agentūra (MDA) pranešė pirmą kartą sėkmingai lėktuve įrengtu koviniu lazeriu numušusi kylančią balistinę raketą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Agentūros pranešime sakoma, kad bendrovės „Boeing“ modifikuotas lėktuvas „Boeing 747-400F“ su eksperimentine „Airborne Laser Testbed“ lazerio sistema penktadienį pakilo iš Point Mugu karinio laivyno aviacijos bazės Kalifornijoje. Skrydžio metu iš Ramiajame vandenyne esančio karinio laivo buvo paleista trumpojo nuotolio balistinė raketa.

Lėktuvas užfiksavo jos paleidimą ir netrukus lazeris buvo nukreiptas į taikinį, teigiama agentūros pranešime. Iš pradžių „Airborne Laser Testbed“ sistema į raketą sufokusavo silpną lazerio spindulį, o po to pasiuntė dar vieną impulsą, kuriuo buvo siekiama įvertinti atmosferos sąlygų poveikį pataikymo tikslumui. Netrukus po to į raketą lazeris „iššovė“ visu savo galingumu. Raketa buvo sunaikinta dar veikiant jos varikliams, šis procesas nuo pradžios iki pabaigos truko apie 2 minutes, teigiama pranešime.

Pirmoji šiame bandyme dalyvavusi raketa naudojo skysto kuro variklį. Mažiau nei po valandos iš San Nicolas salos, esančios už maždaug 300 kilometrų nuo Point Mugu aviacijos bazės, buvo paleista antroji, šįkart kietuoju kuru varoma antžeminė balistinė raketa. „Airborne Laser Testbed“ sistema ir šį kartą sėkmingai užfiksavo jos paleidimą, atliko taikinio perėmimą ir sunaikino „MW galingumo klasės“ lazerio spinduliu.

Pirmą kartą JAV „skraidantis lazeris“, įrengtas „Boeing 747-400F“ lėktuve, į balistinę raketą su kietojo kuro varikliais buvo nutaikytas per 2009 m. rugpjūčio mėnesį vykdytą bandymą. Tada buvo tikrinamas lazerio sistemos nukreipimo tikslumas – spindulys buvo nutaikytas į iš San Nicolas salos paleistą raketą, tačiau ji nebuvo sunaikinta: raketoje esanti įranga užfiksavo pataikymo tikslumą.

Sėkmingi „Airborne Laser Testbed“ sistemos bandymai patvirtino, kad „revoliucinis“ kryptinės energijos pritaikymas yra labai patraukli priešraketinės gynybos sistemos ypatybė, teigiama JAV Priešraketinės gynybos agentūros pranešime. „Skraidantys lazeriai“ esą galės šviesos greičiu atakuoti daugybę taikinių šimtų kilometrų atstumu, o raketų naikinimo kaštai bus žymiai mažesni, nei tam naudojant raketas naikintojas.

Šiame vaizdo siužete pristatomos „skraidančio lazerio“ technologijos galimybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)