Windows licenzijos už 10 € – ar tai legalu? Oficialus Microsoft komentaras  (7)

Tikriausiai ne vienas esate susidūręs su labai viliojančiais pasiūlymais įsigyti Microsoft produkcijos už neįtikėtinai mažas kainas. Pardavėjo svetainė atrodo moderniai, o užrašai „oficialus produkto raktas“ ir panašios frazės traukia dėmesį kaip magnetas. Kas gi čia galėtų būti ne taip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo klausimu nutarė pasidomėti ir Technologijos.lt redakcija. Pavyko gauti ir oficialų Microsoft atsakymą, kurio esmine informacija nusprendėme pasidalinti su savo skaitytojais.

Greičiausias patikrinimas – remiantis paprasta logika

Microsoft specialistai sako, jog greitai patikrinti konkrečios įmonės ar internetinio portalo, siūlančio įsigyti kompanijos produktus, ko gero nepavyks. Tai yra ilgas procesas, reikalaujantis laikytis įvairių administracinių ir teisinių procedūrų.

Tačiau greitas receptas visgi yra – galima vadovautis paprasta logika. Taisyklė taip pat yra visiškai elementari ir skamba štai taip: Jeigu pasiūlymas ir kaina atrodo per daug geri, kad būtų tikrovė, taip ir yra.

Ką tai reiškia praktiškai? Oficialias Microsoft produkcijos kainas galima nesudėtingai pasitikrinti paties gamintojo svetainėje. Yra įmanoma, kad programinę įrangą platinančių partnerių pasiūlymuose šios kainos gali svyruoti kelių, retesniais atvejais keliolikos procentų ribose. Pamatę trečdalį ar pusę kainos siekiančias nuolaidas jau turėtumėte ieškoti papildomos informacijos ir prašyti parduodančios įmonės patvirtinimo.

80, 90, o kai kuriais atvejais netgi 95 procentų ribą lenkiančios nuolaidos yra akivaizdus nesutapimas su gamintojo kainų politika.

Papildomas Microsoft gidas vartotojams

Norintiems rasti platesnės informacijos, Microsoft yra sukūrusi svetainę How to Tell – čia galite rasti gidą, rekomendacijas ir patarimus, kaip išvengti suklastotų arba kitaip nelegalių programinių produktų.

Šioje svetainėje taip pat rasite paaiškinimą, į ką reikėtų atkreipti dėmesį kai įsigyjate Microsoft programas iš įvairių platintojų – atkreipkite dėmesį, svarbi gali būti ne tik kaina. Trumpą esminių kriterijų suvestinę rasite tolesniame skyrelyje.

Svarbu atkreipti dėmesį ne tik į kainą

Suma, kurią sumokate už Microsoft kurtą programą, yra ne vienintelis požymis, pagal kurį galima atskirti legalų pasiūlymą nuo nelegalaus. Kompanija rašo, jog reikėtų būti labai atidiems susiduriant su štai tokiais pasiūlymais:

  • Pasiūlymai įsigyti savarankiškus produktų aktyvavimo raktus/kodus (Product Keys): Produkto raktas nėra licenzija ir todėl jo turėjimas nesuteikia teisės legaliai naudotis programomis. Produktų raktai tik leidžia vartotojams, kurie įsigijo teisę naudotis programine įranga (t. y. įsigijo licenziją), aktyuoti jiems reikalingas programas ir jomis pradėti naudotis. Produkto rakto paskirtis yra labai panaši į buto durų rakto paskirtį. Jis yra priemonė įeiti į butą, tačiau nesuteikia teisės įeiti ir nesuteikia teisės tapti buto savininku. Kai kurie prekybininkai, panašu, šiuos niuansus žino, tad savo komerciniuose pasiūlymuose jie prastai matomoje vietoje arba itin mažo dydžio raidėmis užrašo, kad jie parduoda tik produkto raktą o ne licenziją, ir šalia pateikia parsisiuntimo nuorodą.
  • Pasiūlymai įsigyti autentiškumo sertifikatus (Certificates of Authenticity - COA):  COA nėra licenzijos. COA yra tik užrašas, kuris dažnai priklijuojamas ant kompiuterio korpuso, taip pažymint, kad įsigijimo metu jame esanti programinė įranga yra autentiška. Bet tai yra vienintelė šio užrašo paskirtis. Vien tik COA turėjimas nesuteikia teisės naudotis Microsoft programomis. Dėl šios priežasties COA užrašų ar lipdukų nereikėtų niekada pirkti atskirai, kartu neįsigyjant ir pačių programų. 
  • Pasiūlymai neterminuotai Microsoft 365 (anksčiau: Office 365) prenumeratai (Lifetime subscriptions): M365/O365 prenumeratos negali būti perleidžiamos. Jos taip pat yra laikinos. Nepaisant šios taisyklės, internete kartas nuo karto vis pasitaiko pasiūlymų įsigyti Microsoft 365 arba Office 365 neterminuotų prenumeratų – tai reiškia, kad pasiūlymas nėra legalus.
  • Pasiūlymai įsigyti naudotos programinės įrangos (Second Hand Software - SHS): Microsoft neprieštarauja galimybei parduoti „panaudotas licenzijas“, kai toks pardavimo procesas atitinka Europos Sąjungoje nustatytas teisines normas. Kitaip tariant, jeigu programą pardavimui į ES rinką pateikė Microsoft, arba kita įmonė, tam turinti Microsoft leidimą,tokiu atveju parduoti galima tik naudotas nuolatines (neterminuotas) licenzijas. Tokiu atveju pirminis savininkas privalo savo turimą kopiją ištrinti iš savo naudojamų įrenginių. Microsoft rekomenduoja pirkėjams atidžiai išnagrinėti tokių naudotų programų kilmę ir naudojimosi sąlygas. Taip pat reikėtų įsitikinti, kad yra tenkinami aukščiau minėti reikalavimai. Pardavėjas taip pat turėtų galėti įrodyti, kad jis turi teisę naudotis šia programa (t. y. kad jis pats yra licenzijos savininkas).

 

 

Siekiant apsaugoti vartotojus nuo įtartinus internetinius pasiūlymus teikiančių asmenų, Microsoft stebi įvairiose internetinėse prekybos platformose pateikiamus pasiūlymus ir skatina legalius pardavėjus:

  1. Saugoti vartotojus nuo skaitmeninių pavojų ir potencialių atakų kenkėjiškomis programomis pasinaudojant nelegaliomis Microsoft produktų kopijomis ir juose esančiais pažeidžiamumais (daugiau informacijos rasite adresu http://globalstudy.bsa.org/2016/).
  2. Saugoti Microsoft partnerius nuo nesąžiningos konkurencijos ir šviesti pardavėjus apie jiems tenkančią atsakomybę užtikrinti pirkėjus, kad jiems yra parduodami tik legalūs Microsoft produktai.

 

Ar tikrai ši informacija yra svarbi? Ar tikrai pirkėjas turi domėtis įsigyjamos programos legalumu? Abu atsakymai yra TAIP. Nelicenzijuotos arba suklastotos programinės įrangos įsigijimas kelia labai rimtų saugumo ir finansinių rizikų. Siekiant nepatekti į pavojų, reikėtų detaliai išanalizuoti programinės įrangos įsigijimo pasiūlymus, o jeigu jie kelia įtarimų – papildomos informacijos galima ieškoti Microsoft internetiniame portale.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Alius Noreika
(13)
(18)
(-5)

Komentarai (7)