Garsiausias Rusijos tankas – ar T-14 „Armata“ gali pakeisti karo eigą Ukrainoje?  ()

Tankas su nepilotuojamu bokšteliu buvo suplanuotas kaip transporto priemonė, kuri galėtų veikti kartu su naujais šarvuočiais. Rusijos kariuomenėje vis dar nėra reikalingų artilerijos ir pėstininkų kovos mašinų, taip pat serijinės „Armata“ gamybos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-28 Garsiausias Rusijos tankas – ar T-14 „Armata“ gali pakeisti karo eigą Ukrainoje?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

11-ąjį visapusiškos Rusijos Federacijos invazijos į Ukrainą mėnesį Rusijos kariuomenė į mūšius prieš Ukrainos ginkluotąsias pajėgas neįtraukė naujos kartos tankų T-14 „Armata“. Bet ar nauja įranga gali turėti įtakos karo eigai ir kiek jos yra RF ginkluotosiose pajėgose.

Gruodžio 25 d. Rusijos propagandistas Vladimiras Solovjovas paskelbė, kad Rusijos Federacija netrukus dislokuos Ukrainoje tankus T-14 „Armata“. Paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad mažiausiai du tankai ruošiami gabenimui.

Koks „Armata“ ypatumas ir jo dislokavimo sunkumas?

Šarvuočių šeima „Armata“ debiutavo parade Raudonojoje aikštėje 2015 m. Tankas T-14 „Armata“ turėtų tapti naujos kartos „į tinklą orientuoto karo“ transporto priemone. Mūšio lauke jie galės dirbti kartu su T-90M „Proryv“, BMPT „Terminator“ ir savaeigiais pabūklais 2S35 „Coalition-SV“. Bet savaeigiai ginklai dar nepateko į kariuomenę, joje yra iki keliolikos „Terminatorių“, o „Proveržių“ šiam labai „į tinklą orientuotam karui“ yra per mažai.

Taip pat baiminamasi, kad T-14 gali patekti į Ukrainos rankas, o iš ten – Vakarų partneriams, kurie galės išardyti Rusijos gynybos pramonės naujovę. Tai jau nutiko su T-90M, kurį Ukrainos ginkluotosios pajėgos ne tik sunaikina, bet ir pagauna kaip trofėjus. Be to, Rusijos kariuomenei T-14 pasirodė itin brangus. Vieno tanko kaina svyruoja nuo 4,5 iki 5,5 milijono dolerių. Už tuos pačius pinigus galima modifikuoti 7 T-72 į B3 lygį.

 

Jei kalbėsime apie techninį aspektą, tai T-14 siūlo naują įgulos išdėstymą. Viena iš pagrindinių bet kurio tanko išgyvenimo problemų yra bokštelis, kuriame yra įgulos nariai. O sovietų-rusų tankų dar ir tai, kad įgula sėdi tiesiai ant amunicijos krovinio. „Armatoje“ bokštelis yra autonominis, o visi kariai išsidėstę priekyje, tai turėtų ženkliai padidinti kariškių išgyvenamumą, kai į bokštelį atsitrenkia raketa, pvz., „Javelin“.

Ar T-14 sugebės ką nors pakeisti mūšio lauke?

Per 7 metus nuo įrangos pasirodymo viešumoje Rusijos armija gavo eksperimentinę 20 transporto priemonių partiją. Tankai dar nebuvo pradėti gaminti masiškai dėl variklio, pavarų dėžės, bokštelio ir važiuoklės problemų. Todėl bandymų užbaigimas 2023 m. vėl buvo atidėtas. Tačiau kai kurios problemos tikriausiai jau išspręstos. Naujausiuose „Armatos“ vaizdo įrašuose variklio garsas būdingas dujų turbininiam jėgos blokui.

 

Todėl net ir kartu su „Terminatoriais“ T-14 negalės reikšmingai paveikti mūšio lauko. Tokių tankų kartu su kitais šarvuočiais reikia šimtų. Ir, atsižvelgiant į Vakarų sankcijas, klausimas dėl Rusijos karinio-pramoninio komplekso pajėgumo gaminti tankus lieka atviras. Be to, balandžio 15 d., Ukrainos žvalgyba pastebėjo, kad dėl Vakarų sankcijų ir „Uralvagonzavod“ (tankus gaminanti valstybinė įmonė) skolų Rusijos Federacijoje stabdoma tankų T-14 „Armata“ gamyba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(0)
(50)

Komentarai ()