Išsiaiškino, kas nutiko koviniams „Mark VI“ kateriams, kuriuos Ukrainai planavo pristatyti dar 2021 m.  ()

Kokio tipo patrulinius katerius jau galėtų įsigyti Ukrainos gynybos pajėgos vandens keliams apsaugoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas „Naval News“ nusprendė pasiteirauti JAV karinio jūrų laivyno atstovų, koks dabar likimas 12 „Mark VI“ tipo patrulinių katerių, kurie, matyt, nebetinka Amerikos kariuomenei plataus masto karui jūroje.

JAV karinis jūrų laivynas beveik visus 2021-uosius metus galvojo, ar nurašyti šiuos karo laivus, ar ne. O pagal planus 2021 m. gruodžio pabaigoje buvo manoma, kad Ukrainos karinis jūrų laivynas jau 2022 m. turėtų gauti pirmuosius „Mark VI“ kaip dalį karinės JAV pagalbos.

Ar tokie planai buvo „pristabdyti“ po plataus masto invazijos į Rusijos Federaciją 2022 metų vasarį, lieka nežinoma. Kaip tik todėl „Naval News“ žurnalistai grįžo prie šios temos, o iš JAV karinio jūrų laivyno atstovų sulaukė lakoniško atsakymo – „2023 metams finansavimas „Mark VI“ išlaikymui nenumatytas“.

Tačiau šis atsakymas nereiškia, kad Amerikos kariuomenė ruošiasi arba atsikratyti savo „Mark VI“, arba perduoti jį sąjungininkams. Gali būti ir trečias variantas – visus praėjusius metus JAV jūrų pėstininkų korpuso kariai atliko bandymus ir mokymus keturiuose „Mark VI“ laivuose, ypač mokėsi paleisti dronus iš tokių laivų ir vykdyti priešlėktuvinę ugnį atviros jūros sąlygomis.

 

Be to, pagal savo charakteristikas „Mark VI“ gali priimti iki 10 desantininkų, be 8 įgulos narių. O dėl savo matmenų „Mark VI“ telpa į visų JAV karinio jūrų laivyno dispozicijoje esančių universalių amfibinių laivų dokų kameras.

„Naval News“ žurnalistų teigimu, JAV jau neabejotinai perdavė Ukrainos gynybos pajėgoms „tam tikrą skaičių“ 40 pėdų patrulinių katerių su indeksu PB40, kurie taip pat gali turėti pavadinimą „Defiant“. Tokių valčių korpuso ilgis yra 12 metrų (tai yra 40 pėdų). Vandens srovės variklis leidžia išvystyti iki 40 mazgų per valandą greitį. Tikėtinas ginklų komplektas variante Ukrainos kariniam jūrų laivynui yra du 12,7 mm kalibro kulkosvaidžiai M2 „Browning“, vienas 7,62 mm kalibro kulkosvaidis M240 ir vienas automatinis granatsvaidis Mk.19.

 

Savo ruožtu JAV karinis jūrų laivynas 2022 metais gavo 28 PB40 katerius, iš kurių 12 vienetų buvo pradėti eksploatuoti. Dar 10 tokio tipo katerių planuojama pristatyti 2023 m. Amerikos kariuomenė planuoja naudoti savo PB40 operacijoms pakrantės zonoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai ()