NYT skelbia, kad Kaukaze gresia sprogimas: prieš susilpnėjusią Rusiją sukilo Azerbaidžanas ir Armėnija  ()

Armėnijoje baiminamasi, kad į karą įklimpusi Maskva nepajėgi pasipriešinti Azerbaidžano siekiams. Savo ruožtu Baku priešinasi Rusijos „taikdariams“, kurie pasyviai stebi situaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2020 m. Rusijos Federacija veikė kaip tarpininkė, kad Karabacho karas būtų baigtas – Rusijos karių kontingentas stebėjo paliaubas. Dabar Azerbaidžanas gali pasinaudoti karu Ukrainoje ir bandyti užbaigti konfliktą Kalnų Karabache. Apie tai praneša „The New York Times“.

Pagal karo Kalnų Karabache paliaubas, Rusijos Federacija dislokavo savo karius Karabache, o Armėnija tapo labai priklausoma nuo Maskvos. Po kelerių metų taikos Azerbaidžanas vėl bando užbaigti konfliktą Kalnų Karabache.

Mesdami iššūkį Rusijos kariams Azerbaidžane, gyventojai tikrina, ar Maskva vis dar sugeba primesti savo valią kitoms valstybėms tokiomis sąlygomis, kai yra įklimpusi kare prieš Ukrainą. Nuo gruodžio 12 d. kalnų kelią, jungiantį Kalnų Karabachą su Armėnija, blokuoja aktyvistai, prieštaraujantys neteisėtai kasybai rajone. Protestus palaikė ir Azerbaidžano vyriausybė, o Armėnija tvirtina, kad problema slypi „taikdariuose“, kurie negali užtikrinti laisvo judėjimo kelyje. Dabar visur yra užtvaros.

 

„Akivaizdu, kad Rusijos ištekliai regione tampa riboti. Maskva silpsta“, – sakė analitikas iš Baku Farkhadas Mammadovas.

Vietos žurnalisto Tatevo Azizyano teigimu, Kalnų Karabache prekybos centruose beveik nieko neliko, išskyrus alkoholį ir saldumynus, o sauskelnių ir pagrindinių vaistų atsargos yra tokios mažos, kad gyventojai ieško jų feisbuke. Taip pat regione įvedamos maisto kortelės ryžiams, makaronams, grikiams ar cukrui įsigyti. Armėnija kaltina Baku blokuojant Kalnų Karabachą.

 

„Visa dėmesio koncentracija Ukrainoje daro situaciją trapesnę ir suteikia Azerbaidžanui naują galimybę panaudoti jėgą ir būti agresyvesniam“, – sakė Armėnijos užsienio reikalų ministro patarėjas Vahanas Kostanyanas.

Tiesą sakant, Jerevanas mato, kad Rusijos „taikdariai“ tiesiog nevykdo savo užduočių.

Nors Azerbaidžanas laimėjo 2020 metų karą, tačiau vis dar nepasiekė visų savo tikslų, pabrėžia leidinys, į Azerbaidžano eksklavą Nachičevanę būtinas transporto koridorius, kuris suteiktų šaliai tiesioginį ryšį su Turkija. Baku taip pat siekia sugriežtinti dabar užblokuoto kelio, žinomo kaip Lačino koridorius, kontrolę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()