Kazachstanas ir Uzbekistanas smogė Rusijai „peilį į nugarą“  (3)

„Dujų sąjungos“ pretekstu Rusijos Federacija bandė gauti prieigą prie Kazachstano ir Uzbekistano dujų transportavimo sistemų, tačiau nepavyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodį buvo pranešta, kad Kazachstanas ir Uzbekistanas pažemino Kremlių, įžūliai atsisakydami „dujų sąjungos“. Maskva patyrė sunkų diplomatinį pralaimėjimą, gavusi „peilį į nugarą“ iš draugiškų šalių.

Išaiškėjo nepavykusio Kremliaus plano detalės. Kaip paaiškėjo, Rusija pareikalavo visų Kazachstano ir Uzbekistano vamzdynų mainais į „dujų sąjungą“ su minėtomis šalimis.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, daugelis šaltinių teigia, kad iš pradžių Maskva siūlė tiekti dujas atvirkštine tvarka per Kazachstaną Centrinės Azijos-Centro dujotiekiu. Uzbekistanui ir Nacionalinei Kazachstano dujų bendrovei buvo pateikta sąlyga: už rinkos kainą visą savo dujų transportavimo sistemą perduoti monopolistui „Gazprom“. Abi šalys atmetė Kremliaus iniciatyvą.

 

Be to, šaltinių teigimu, Maskva pareikalavo „perleisti teises į Kiniją eksportuoti dujas“, kad „Gazprom“ pakeistų uzbekų bendrovę „UzGazTrade“ sutartyje su Kinija. Gruodį abi šias sąlygas „pavyko pašalinti“. Akivaizdu, kad Putinas nebegali niekam nieko primesti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(106)
(1)
(105)

Komentarai (3)