NSGK pirmininkas po susitikimo su „Meta“ atstovais: dėl tam tikrų žodžių vartojimo „bus gerų žinių“  ()

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tikina, kad artimiausiu metu „Facebook“ turėtų priimti sprendimus dėl specifinių žodžių, už kurių vartojimą yra blokuojamos proukrainietiškos paskyros ir įrašai socialiniame tinkle.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-02-13 NSGK pirmininkas po susitikimo su „Meta“ atstovais: dėl tam tikrų žodžių vartojimo „bus gerų žinių“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip politikas teigė po susitikimo su šalyje viešinčiais kompanijos „Meta“ atstovais. Pasak konservatoriaus, su specialistais buvo aptartas tokių žodžių kaip „maskoliai“ ir „orkai“ vartojimas „Facebook“ erdvėje. L. Kasčiūno teigimu, kompanijos atstovai įsiklausė į Lietuvos argumentus, todėl politikas tikisi sulaukti „juodojo sąrašo“ sąvokų peržiūros.

„Mes kėlėme šiuos klausimus – koks čia yra algoritmas, kaip jis veikia, ar jis gali būti keičiamas? Pavyzdys – „maskoliai“. Tai yra senas terminas, kuris yra ne tik istoriškai Lietuvoje pagrįstas, bet lygiai taip pat ir valstybinė kalbos komisija yra pasakiusi, kad viskas tvarkoje. Prieš „Facebook“ vartojome ir po „Facebook“ vartosime“, – pirmadienį po susitikimo su „Meta“ atstovais žurnalistams Seime sakė NSGK lyderis.

„Tikiu, kad šitoje vietoje bus gerų žinių“, – vylėsi L. Kasčiūnas.

„Kai kurie dalykai, negaliu dar sakyti – savaitės dviejų bėgyje, kiti dalykai judės truputį ilgiau, natūralu“, – pridūrė jis paklaustas, ar „Meta“ įvardijo kokius nors konkrečius laiko terminus, kada planuojami sutarti pokyčiai.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5902 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Politikas pabrėžė, kad Lietuvos atstovai ir toliau laikys glaudų ryšį su „Meta“ – ne tik siekiant tolimesnių reguliavimo pokyčių, bet ir keičiantis informacija apie „Facebook“ algoritmų ydas.

„Šitoje vietoje sutarėme, turime labai aiškų kontaktinį asmenį iš „Facebook“, kuris būtent už Baltijos šalis atsakingas, ir reiškiasi nuolat reikia sisteminę informaciją jam siųsti – tada jau kažkur viršūnėse peržiūrinėtų tam tikrus sprendinius ir algoritmus“, – nurodė NSGK pirmininkas.

„Tęsiame, neišvengiamai, šitą dialogą, tęsiame pokalbius, tęsiame rinkimus duomenų, tęsiame komunikaciją nuolatinę – čia yra daug pastangų reikalaujantis, bet mūsų piliečiams reikalingas dalykas“, – pridūrė jis.

Politikas atkreipė dėmesį, jog dalis Lietuvos atstovų išsakytų argumentų bei „Facebook“ politikos ydų kompanijos atstovams buvo naujiena. Pavyzdžiui, tokios situacijos, kai už tą pačią neleistiną retoriką proukrainietiški socialinio tinklo vartotojai yra blokuojami, tačiau palaikantys Rusijos režimą – ne.

 

„Šitoje vietoje jiems truputėlį šokas buvo. Sako, atsiųskite visus, žiūrėsime, bet to negali būti“, – uždaro susitikimo detalėmis dalijosi L. Kasčiūnas.

„Manau, kai kurie dalykai buvo jiems ir naujiena. Ir jie patys pasakė, kad mums gerai yra išgirsti, kaip jūs matote. Ir tada jie, sakykime taip, žinojimą naują neša bosams ir jau bosai sprendžia“, – aiškino jis.

Aptarė nuomonės formuotojų veiklą „Facebook“

Pasak L. Kasčiūno, kartu su „Meta“ atstovais diskutuota ir dėl socialinių tinklų vartotojų, renkančių finansinę ir humanitarinę pagalbą ukrainiečiams, ribojimų.

„Jeigu tu renki paramą, natūralu, tu kartasi gali emocingai pasisakyti, ar ne? Okupantas tai juk ne Ukraina. Ir po to už tai juos blokuojate. Tai dabar, kaip suprantu, bus toks bandymas labiau pasikalbėti apie tai, kaip būtų galima spręsti tą problematiką ir ieškoti sprendinių“, – aiškino konservatorius.

 

„Kuriama bendra platforma, kad galėtume apsitarti dėl influencerių situacijos“, – nurodė jis.

Anksčiau pirmadienį šiuo klausimu su „Meta“ kompanijos nariais kalbėjosi ir Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė. Jos teigimu, sutarta surengti atskirus susitikimus su tokiais socialinių tinklų vartotojais.

„Pati „Meta“ pasiūlė ir planuoja organizuoti atskirus susitikimus, kurių metu aptars neviešus turinio valdymo aspektus būtent šiems nuomonių formuotojams. Tad tikimės, kad artimiausiu metu tą ir padarys“, – vylėsi Vyriausybės atstovė.

Dėl „Facebook“ bendradarbiauja su partneriais ir Europos Komisija

NSGK pirmininkas pastebėjo, kad Lietuva dėl „Facebook“ algoritmų ir proukrainietiško turinio cenzūros užmezgė kontaktą su Briuselio. L. Kasčiūno teigimu, Vilnius ir toliau sieks kelti šį probleminį klausimą europiniu lygemniu.

„Ir toliau kalbame su partneriais, kurie turi ir mato panašią problemą. Ir neišvengiamai kalbėsime ir jau kalbame tam tikrame lygmenyje su Europos Komisija“, – akcentavo jis.

 

„Yra Digital Service Act – tai reglamentas, kuris įpareigos tokias platformas būti labiau atskaitingomis ir valstybėms narėms suteiks galimybę tam tikra prasme išsakyti savo požiūrį tam tikrais klausimais“, – teigė NSGK lyderis.

ELTA primena, kad pirmadienį Vyriausybės atstovai susitiko su šalyje viešinčiais kompanijos „Meta“ atstovais ir aptarė probleminius socialinio tinklo „Facebook“ turinio moderavimo ir proukrainietiškų paskyrų blokavimo klausimus. Pasak Vyriausybės kanclerės Giedrės Balčytytės, „Meta“ sutiko su kai kuriais Lietuvos keltais reikalavimais. Pavyzdžiui, kompanija yra linkusi suderinti blokuojamų žodžių įtraukimą į „juoduosius sąrašus“ su Lietuvių kalbos institutu.

Klausimai dėl „Facebook“ politikos Seime pradėti kelti dar praėjusių metų gruodį. Seimo NSGK nariai kartu su Vyriausybės atstovais bei ekspertais diskutavo dėl „Facebook“ politikos. Parlamentarai nutarė kreiptis į europines struktūras dėl proukrainietiškų paskyrų ir įrašų blokavimo socialiame tinkle.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Augustė Lyberytė
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()