Automobilių stikluose – virtuali tikrovė (Video)  (1)

Jungtinėse Valstijose kuriama vairuotojams skirta vadinamosios „papildytos tikrovės“ (augmented reality) sistema, automobilio priekiniame stikle pateikianti virtualius perspėjimus apie galimą pavojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grafiniai vaizdai ant priekinio stiklo nėra absoliuti naujovė - tokios technologijos naudojamos dar nuo 1988 metų. Iš naujausių koncerno GM automobilių modelių, kuriuose naudojama ši technologija, galima paminėti „GMC Acadia“, „Chevrolet Corvette“, „Buick LaCrosse“ ir „Cadillac STS“. Tačiau šiais metais GM nori pristatyti visiškai naują sistemą - visas priekinis stiklas atvaizduos grafinius elementus, kurie bus itin geri pagalbininkai vairuotojams.

Tokią vizualinio perspėjimo sistemą, padėsiančią vairuotojams išvengti pavojingų situacijų kelyje, kuria bendrovės „General Motors“ (GM) tyrimų ir technologijų plėtros laboratorijos bei kelių JAV universitetų, tarp jų Pietų Kalifornijos ir Carnegie Mellon, specialistai, pranešė „The New York Times“. Šios „Enhanced Vision System“ pavadintos automobilinės vaizdo perteikimo sistemos, naudojančios „papildytos tikrovės“ elementus, prototipą planuojama pateikti maždaug 2016 metais.

Ši sistema naudoja automobilio viduje ir išorėje įrengtus daviklius, kurie stebi vairuotojo akių padėtį ir galvos judesius. Atsižvelgus į tai specialia danga padengtame priekiniame automobilio stikle tarsi kompiuterio ekrane pateikiama papildoma vizualinė informacija, perspėjanti vairuotoją apie galimą pavojų.

Tokiame ekrane generuojami virtualūs objektai „uždedami“ ant realaus vaizdo, todėl netrukdys vairuotojui stebėti kelią ir pačiam vertinti situaciją. Tačiau, atsižvelgusi į tai, kad tam tikri objektai vienu ar kitu metu atsiduria už vairuotojo apžvalgos lauko ribų, „Enhanced Vision System“ galės priekiniame stikle pateikti su tuo susijusią papildomą informaciją arba „paryškinti“ galimą riziką.

Pavyzdžiui, sistema gali pranešti vairuotojui apie galimą pavojų, kai ima artėti už jo važiuojanti mašina, esanti už regėjimo lauko ribų, apie gatvės pakraštyje žaidžiančius vaikus ar prie kelio artėjančius gyvulius. Važiuojant per rūką sistema stikle pateiks važiuojamosios kelio dalies ribas, naktį informuos apie artėjančius kelio ženklus, seks už regėjimo lauko esančius artėjančius objektus, pavyzdžiui, motociklus. Ši sistema priekiniame stikle galės pateikti ir GPS navigacijos įrangos informaciją bei maršruto nurodymus.

Pranešama, kad pirminiai „Enhanced Vision System“ ekrano, kuris buvo įrengtas priekinį automobilio stiklą padengus specialia permatoma fosforo danga, bandymai atskleidė, kad vairavimo saugumas gerokai padidėjo. Bandymai parodė, jog ši sistema yra tobulesnė negu naktinio matymo kameros, naudojamos automobiliuose. Be to, šalia eismo saugumui skirtos informacijos, į priekinį stiklą bus išvedami GPS navigacijos duomenys.

Plačiau apie „papildytos tikrovės“ sistemą automobiliams pasakojama šiame vaizdo siužete.

Taigi, tai dar vienas puikus papildytosios virtualios tikrovės pritaikymas - apie kitus pavyzdžius mes jau rašėme šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)