Svarbiausią atsakymą dėl Bachmuto pateikęs D. Antanaitis įvertino ir sprogimus Rusijoje: „Taip ir turi būti“  ()

„Bachmutas – kaip musgaudė, o rusai – kaip tos musės, kur atskrenda ir negali išskristi kitur, kad apkrėstų maistą“, – tokiais žodžiais apie vieną karščiausių Rusijos karo Ukrainoje taškų kalbėjo karybos ekspertas Darius Antanaitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ D.Antanaitis atidžiau pažvelgė ne tik į kasdien linksniuojamą Bachmutą, bet ir vis garsesnius sprogimus pačioje Rusijoje, kuri kaltina Ukrainą peržengus sieną.

Civilių sprendimas likti – bėda Ukrainos kariams

Volodymyras Zelenskis kone kiekvieną dieną pabrėžia – kovos Bachmute darosi vis įtemptesnės ir kruvinesnės. Tokią informaciją transliuoja ir Rusijos kanalai – apie nuožmius susidūrimus antradienį pasisakė ir „Wagner“ samdinių grupuotės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas. O visame Bachmuto įkarštyje – ir įsisukę civiliai, kurių ten likę apie 4,5 tūkst.

„Civiliai atima ukrainiečių resursus – karius, maistą, dėmesį, nes negali veikti taip, kaip galėtų. Iš principo, civiliai yra milžiniška kliūtis. Kliūtis gintis. Civilių pasilikimas – labai betikslis, savanaudiškas. Ar galima pasakyti, kad lieki viduryje karo zonos ir čia tau kažkokia nauda? Tai – labai neatsakingas dalykas. Jeigu jie sako: „Čia visą gyvenimą nugyvenau, čia ir numirsiu“. Tai taip, tu numirsi, bet per tave ir kiti gali numirti. Arba sako: „Aš neturiu, kur važiuoti“. Žmogau, tu visą laiką turi, kur nuvažiuoti, visą laiką turi pasirinkimą. Tai – labai neatsakingas žingsnis iš civilių pusės“, – apie situaciją kalbėjo D.Antanaitis.

Jis pabrėžė, kad savo noru išvykti nenorėję civiliai dabar turėtų ieškoti geriausių slėptuvių ir kuo mažiau apsunkinti gynėjų darbą.

„Šansų trauktis yra, jeigu paprašys Ukrainos kariuomenės padėti, bet vėlgi – kariai rizikuos dėl neatsakingų piliečių, savanaudiškų, egoistiškų, nelabai protingų piliečių. Dabar jiems geriau rūsyje pasėdėti ir bandyti išgyventi tą laikotarpį, nes jie trukdo koviniams veiksmams. Jie save stato į pavojų ir dar rizikuoja Ukrainos kariai. Nes Rusija dėl jų tai tikrai nerizikuos“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Nauja diena“ sakė D.Antanaitis.

Įvertino Bachmuto svarbą

Jau kelis mėnesius verdantys mūšiai dėl Bachmuto ekspertus privertė iškelti klausimą, kiek strategiškai svarbus šis Donecko srities miestas. Pasak D.Antanaičio, Rusijai ši pergalė svarbi simboliškai, o Ukrainai – ir dėl taktinių priežasčių, nors pats miestas nėra strategiškai ypatingas.

 

„Tai būtų psichologinė persvara rusams, nes jie kelis mėnesius bando paimti Bachmutą, bet jiems nelabai pavyksta. Bet didelio perversmo tai nepadarys, – paaiškino karybos ekspertas. – Bachmutas pareikalavo ir daug ukrainiečių resursų, ir žmonių, tad tiesiog atiduoti... Bachmutas ukrainiečiams yra daugiau nei miestelis, per kurį eina keliai ir galima vykdyti logistiką. Bet būkime turtingi ir teisingi – ir dabar per Bachmutą logistikos vykdyti neįmanoma, nes ten jau keli mėnesiai vyksta mūšiai. Bachmutas svarbus tuo, kad atitraukė didelį kiekį Rusijos kareivių ir „Wagner“ samdinių iš kitų pusių. Rusai jų negali panaudoti kitoje pusėje – ar šiauriau, ar piečiau.“

Kad rusams užimti Bachmutą itin svarbu rodo ir agresorės pranešimai. J.Prigožinas skelbė, kad didina „Wagner“ samdinių rezervus. Rusai skleidžia ir žinias, kad į mūšius neva metami ir patyrę „Wagner“ kareiviai. Tiesa, D.Antanaitis į „Wagner“ samdinių patirtį žiūri su šypsena.

 

„Wagner“ – žmonės, mėsa be apskaitos. Jų patirtis skaičiuojama paprastai – jeigu sėdėjai kalėjime už nusikaltimus, niekada nieko bendro su kariuomene neturėjai, pabėgai ir įstojai į teroristinę grupuotę, jeigu išgyvenai kelia dienas po ugnimi, nieko nemokėdamas mūšio lauke, tada pradeda skaičiuotis ta patirtis. O tie patyrę, tai tie, kur išgyveno ir gali kažką daryti. Bet vietoje to, kad patys eitų į mūšį, dabar siunčia naujuosius „Wagner“ grupuotės karius, kad juos ištaškytų“, – paaiškino D.Antanaitis.

Sveikina atakas dronais

Tačiau kol ties Bachmutu vyksta nuožmios kovos, karybos ekspertų akys krypsta ir į pačią Rusiją. Vasario 28 dieną Krasnodaro krašte užsiliepsnojo „Rosneft“ naftos bazė, pranešama ir apie kovo 1 dieną Belgorode nukritusius kelis savadarbius dronus-kamikadzes. Rusų propagandos mašina jau visu garsu kaltina Ukrainą peržengus sienas, tačiau patys ukrainiečiai neigia tokią informaciją.

Pats D.Antanaitis į tokius sprogimus žiūri kaip į strateginius žingsnius.

„Taip ir turi būti. Jeigu vagis arba žudikas ateina į mano namus, kodėl aš negaliu ateiti į jo? Seniai taip reikėjo daryti. Manau, kad ukrainiečiai jau seniai taip daro, tik rusai neprisipažino, nes Rusijos visuomenei pavojinga žinoti, kad Ukraina jau kovoja ir Rusijos teritorijoje. Kai kas nors ten (Rusijoje, – red.) dega, galime sarkastiškai pasakyti, kad kažkas ne vietoje užsirūkė, bet taip nėra. Jeigu mano valstybę puola, aš eisiu sprogdinti amunicijos sandėlius ir amunicijos gamyklas tos valstybės teritorijoje. Jeigu ateina okupantas į mano namus ir išprievartauja mano šeimą, man niekas nedraudžia pereiti sienos ir ištaškyti anos pusės taikinius. Tai – normalus dalykas ir taip turi būti“, – pabrėžė karybos ekspertas.

 

Pasak D.Antanaičio, Rusijoje ateityje veikiausiai bus galima pamatyti ir daugiau liepsnos liežuvių. Paklaustas, ką laikytų esminiais taikiniais Rusijos teritorijoje, jis teigė: „Reikia pažiūrėti į tai, kas skausmingiausia Ukrainai.

Tai – raketos ir amunicijos sandėliai, aerodromai, kurie jau ir taip sprogsta. Dabar atėjo laikas sprogti gamykloms, kurios gamina sviedinius.“

 

Karybos ekspertas priminė faktą, kad rusai jau išnaudojo didelę dalį savo amunicijos ir ypač – raketų. Pasak jo, visų raketų gamyklų susprogdinti neįmanoma, tačiau reikia žiūrėti giliau – į esmines raketų dalis.

„Tai – navigacinės sistemos, kurios ilgai gaminamos ir tam reikalingi ypatingai specializuoti žmonės, kuriems reikia didesnio intelekto nei tiesiog drožti kokią detalę. Tad svarbus laboratorijos, kur renkama įranga, sunaikinimas. Kitas – raketų varikliai. Konstruktorių fizinis eliminavimas. Tai – pagrindiniai dalykai“, – paaiškino D.Antanaitis. Pasak jo, ne ką mažiau svarbu – ir pilietinių neramumų Rusijoje skatinimas.

„Tai – grėsmių sudarymas, kai paprasti piliečiai, rusai, gali daugiau pamatyti. Kuro bazės susprogdinimas neatrodo toks svarbus, bet labai svarbu, kokį vaizdą sukuria. Žmonės važiuoja pro šalį ir mato, kad jie gyvena valstybėje, kuri visur liepsnoja. Degalinė neatrodo strategiškai svarbi, bet svarbu, kokią ji įtaką padaro piliečių savimonei. Kuo greičiau ta visuomenė pakriks, pradės pilietinius neramumus, tuo geriau“, – sakė D.Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ignas Grinevičius
(65)
(3)
(62)

Komentarai ()

Susijusios žymos: