Karas su NATO: JAV žvalgyba perspėja, kad Rusija gali pajudėti į Vakarus  ()

Galimas tiesioginis karinis susirėmimas tarp Rusijos Federacijos ir Vakarų. Žvalgybos pareigūnai teigia, kad per ateinančius 10 metų Maskva Vašingtonui kels strateginėse srityse didžiulį iššūkį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija nenori tiesioginio karinio konflikto su JAV ir NATO pajėgomis, tačiau potencialas jam yra. Tai teigiama JAV žvalgybos agentūros ataskaitoje apie grėsmės įvertinimą, kuri skelbiama JAV valstybinėje svetainėje.

Rusijos valdžia, anot žvalgybos, iki šiol vengė didelio karo už Ukrainos ribų. Bet eskalavimo rizika JAV vertinama kaip reikšminga.

„Agresyvus Rusijos ir Ukrainos karas yra reikšmingas įvykis, keičiantis Rusijos santykius su Vakarais ir Kinija. Konflikto vystymosi keliai itin neaiškūs, perėjimas į karinę Maskvos ir Vakarų konfrontaciją kelia didelę riziką, su kuria pasaulis nebuvo susidūręs dešimtmečius“, – pažymėjo specialistai.

„Rusija ir toliau gins savo interesus kitose šalyse posovietinėje erdvėje, taip pat panaudodama karinę jėgą, kaip ir Ukrainoje“, – teigiama pranešime.

Rusijos karinės nesėkmės plataus masto kare su Ukraina gali pakenkti jos prezidento Vladimiro Putino vidaus reputacijai. Galimas papildomas karo veiksmų eskalavimas, bandant laimėti, nurodė specialiosios tarnybos.

Maskva ir toliau naudos daugybę priemonių savo interesų naudai ir bandys pakirsti JAV bei jų sąjungininkų įtaką. Tai gali būti karinės priemonės, kenkėjiška įtaka, kibernetinės ir žvalgybos priemonės. Ekonominiai ir energetiniai Rusijos įtakos svertai laikui bėgant mažės.

 

Rusijos pajėgos ir toliau telkia savo pastangas užimti Donbasą, tačiau sėkmės 2023 metais tikėtis neverta, pridūrė žvalgyba.

„Dėl didelio masto sausumos pajėgų pralaimėjimo Maskva taps labiau priklausoma nuo branduolinių, kibernetinių ir kosminių pajėgumų. Dideli nuostoliai, patirti dėl išlaidų amunicijai konflikto metu, susilpnino Maskvos sausumos ir oro pajėgas“, – apibendrino pareigūnai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(3)
(20)

Komentarai ()