Rusijos ginklų eksportą ištiko katastrofa - kas nutiko?  ()

Pasak analitikų, Rusijos ginklų eksportas sumažėjo 8-iems iš 10 didžiausių pirkėjų. Indijai tiekiamų ginklų skaičius sumažėjo 37 %, o į kitas 7 šalis – vidutiniškai 59 %.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ginklų eksportas iš Rusijos lyginant 2013–2017 m. ir 2018–2022 m. sumažėjo 31 %. Rusijos Federacijos dalis pasaulio ginklų eksporte sumažėjo nuo 22 % iki 16 %.

Tai teigiama „Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto“ (SIPRI) ataskaitoje.

„Pasauliniame ginklų eksporte ilgą laiką dominuoja JAV ir Rusija... Tačiau atotrūkis tarp jų gerokai išaugo“, – teigiama pranešime.

Pasak analitikų, Rusijos ginklų eksportas sumažėjo 8-iems iš 10 didžiausių pirkėjų. Indijai tiekiamų ginklų skaičius sumažėjo 37 %, o į kitas 7 šalis – vidutiniškai 59 %.

Kita vertus, Kinija ir Egiptas pradėjo pirkti daugiau ginklų iš Rusijos. Taigi pristatymas į šias valstybes išaugo atitinkamai 39 % ir 44 %.

„Tikėtina, kad invazija į Ukrainą dar labiau apribos Rusijos ginklų eksportą“, – sakė SIPRI ginklų vyriausiasis tyrėjas Siemonas Wezemanas (Simonas Vezemanas).

Anot jo, Kremlius kur kas daugiau dėmesio turi skirti savo armijos aprūpinimui Ukrainoje.

JAV spaudimas

Be to, Wezemanas „Newsweek“ sakė, kad antroji Rusijos problema yra spaudimas rusiškų ginklų pirkėjams iš JAV. Taigi, Vašingtonas, pasak eksperto, darė spaudimą Indijai ir Indonezijai, dėl to jos nusprendė atsisakyti nemažos dalies Rusijoje pagamintų ginklų. Be to, JAV darė įtaką Egiptui, kad jis atsisakytų Rusijos Federacijos orlaivių.

 

Rusija turėjo problemų eksportuodama ginklus dar prieš tai, kai Putinas nusprendė pradėti plataus masto invaziją į Ukrainą, sakė Wezemanas. Taigi, JAV daro spaudimą pirkėjams, siūlydamos jiems prieigą prie savo technologijų, o ne rusiškų.

Rusijos ateitis ginklų rinkoje

Neįvardytas šaltinis žurnalistams sakė, kad Rusijos eksporto sutartys buvo „nustumtos į tolimiausią kampą“, nes Maskvos poreikiai savo kariams Ukrainoje yra prioritetas.

„Įtariu, kad net esami susitarimai labai vėluos dėl užsienyje pagamintų dalių tiekimo nutraukimo“, – sakė šaltinis.

Anot jo, visas pasaulis mato, kaip Ukrainoje save demonstruoja Rusijos ginklai. Ir tai „neįkvepia“ potencialių pirkėjų. Be to, Rusija nusprendė pirkti bepiločius orlaivius iš Irano, kuriam jau daugelį metų taikomos sankcijos. Tai taip pat neigiamai paveikė Rusijos reputaciją.

 

„Manau, kad esame pradiniame proceso etape, kuris išbraukia Rusiją iš didžiausių pasaulio ginklų eksportuotojų sąrašo. Ji ir toliau prekiaus su Talibanu ir keliomis sąjungininkėmis, galbūt per kai kuriuos mainų sandorius, bet viskas“, – sakė šaltinis.

Pažymėtina, kad pagal tą pačią SIPRI ataskaitą Ukraina 2022 metais pateko į geriausių pasaulio lyderių trejetuką pagal ginklų importą. Pagal šį rodiklį Ukraina nusileido tik Katarui ir Indijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(0)
(34)

Komentarai ()